Academicieni şi avocaţi o îndeamnă pe Clinton să ceară renumărarea voturilor prezidenţiale

După victoria neaşteptată a lui Trump în alegerile prezidenţiale din SUA şi valul de proteste anti-Trump după alegeri, un grup de avocaţi şi academicieni depun eforturi în vederea renumărării voturilor. Aceştia susţin că au dovezi privind nereguli în unele state cheie.
Donald Trump şi Hillary Clinton participă la cea de-a doua dezbatere prezidenţială la Universitatea Washington din St.   Louis, 9 octombrie 2016.
Donald Trump şi Hillary Clinton participă la cea de-a doua dezbatere prezidenţială la Universitatea Washington din St. Louis, 9 octombrie 2016. (Captură Foto)

Un număr tot mai mare de academicieni proeminenţi şi avocaţi îi cer lui Hillary Clinton să conteste rezultatele alegerilor prezidenţiale din 8 noiembrie, susţinând că autorităţile americane ar trebui să numere din nou voturile în statele cheie.

Grupul avertizează că analiza efectuată asupra aparatelor de vot electronice din statele Wisconsin, Michigan şi Pennsylvania sugerează că s-ar putea ca rezultatele să fi fost manipulate sau hăckuite în anumite districte.

Într-o teleconferinţă cu preşedintele campaniei lui Clinton, John Podesta, desfăşurată săptămâna trecută, experţii au declarat că dispun de dovezi ale unor nereguli în acele state cheie.

De exemplu, în Wisconsin, analiştii susţin că republicanul Donald Trump şi-a revendicat victorii disproporţionate în districtele care au folosit voturi electronice comparativ cu cele care au folosit buletine de vot.

Grupul se pregăteşte să prezinte un raport comitetelor congresionale şi autorităţilor federale în care îşi vor exprima temerile.

“Sunt interesată de verificarea voturilor”, a declarat dr. Barbara Simons, inginer IT şi consilier pentru Comisia de Asistenţă Electorală (EAC).

Un al doilea grup de analişti, condus de John Bonifaz, fondatorul Institutului Naţional pentru Drepturile de Votare, şi de profesorul Alex Halderman, directorul centrului pentru securitate cibernetică şi societate din cadrul Universităţii din Michigan, face de asemenea eforturi pentru renumărarea voturilor.

Acţiunile au fost alimentate într-o anumită măsură de o serie de acuzaţii lansate înainte de alegeri conform cărora Rusia urmărea să găsească modalităţi pentru a manipula rezultatele în favoarea lui Trump.

Democrata Clinton a intrat în Ziua Alegerilor cu un avantaj în sondaje, dar speranţele ei de a deveni prima preşedintă a SUA s-au năruit rapid pe măsură ce rezultatele au început să apară din statele cheie.

Clinton a pierdut alegerile în ciuda faptului că a obţinut cu aproximativ 2 milioane de voturi mai mult decât Trump în votul popular.

Demonstraţii masive au avut loc pe cuprinsul SUA împotriva victoriei miliardarului american. Milioane de oameni au semnat de asemenea petiţii în care au cerut autorităţilor federale să elimine sistemul Colegiului Electoral.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe