"A plecat în concediu să fugă de răspundere. Să vină răspunderea după el!" - Ciorbea s-ar putea alege cu plângere penală

Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, s-ar putea alege cu o plângere penală dacă nu va face nimic în legătură cu Ordonanţa de Urgenţă pe legile Justiţiei adoptată luni de Guvern.
Victor Ciorbea
Victor Ciorbea (Mihut Savu / Epoch Times Romania)

Mai mulţi protestatari au ajuns luni la sediul Avocatului Poporului, pentru a-i cere acestuia să sesizeze Curtea Constituţională cu privire la Ordonanţa de Urgenţă pe legile Justiţiei adoptată luni de Guvernul Dăncilă. În cazul în care Victor Ciorbea nu va da un răspuns favorabil acestor solicitări, se poate aştepta la o plângere penală, a declarat pentru Epoch Times Horaţiu Agafiţei, unul dintre protestatarii veniţi să depună sesizări.

"Aşteptăm un răspuns (la sesizare n.r.) în funcţie de care facem sau nu o plângere penală pe persoană fizică împotriva Avocatului Poporului pentru neglijenţă sau abuz în serviciu, în funcţie de răspuns. Aşteptăm să vedem ce decizie va lua", a declarat protestatarul Horaţiu Agafiţei.

"S-a ascuns şi a plecat vădit în concediu să fugă de răspundere. Şi atunci trebuie să vină răspunderea după el. Până la urmă trebuie să dea socoteala pentru ceea ce face. Mai ales pentru acest salariu, pentru viitoarea pensie pe care o va avea trebuie să răspundă într-un fel sau altul", a adăugat cetăţeanul.

Întrebat ce îl determină să facă un astfel de demers, protestatarul a declarat:

"Grija pentru că sunt atacate instituţiile statului! Există un articol în Constituţie care spune că nu ai voie să dai OUG care afectează mersul instituţiilor vitale ale statului", a declarat Agafiţei.

Plângerea ar urma să fie depusă la Parchetul General.

Vă invităm să urmăriţi aici interviul video cu Horaţiu Agafiţei.

Reamintim că imediat după adoptarea OUG-ului pe legile Justiţiei, Victor Ciorbea, Avocat al Poporului, a plecat în vacanţă şi a delegat adjunctului său o serie de atribuţii, nu însă şi cele legate de sesizarea directă a Curţii Constituţionale cu privire la OUG-uri, aceasta deşi AV este singura instituţie care poate ataca ordonanţele de urgenţă. Lucrul acesta a fost de natură a stârni indignare în rândurile unei părţi a opiniei civice căci actul normativ adoptat de Guvern are potenţial, potrivit specialiştilor, să pună pe butuci DNA şi să îngreuneze activitatea Parchetului General şi DIICOT.

Mai exact, OUG-ul prevede ca, pentru a rămâne în posturi, procurorii anticorupţie trebuie să aibă zece ani vechime şi să treacă printr-un concurs, ori aceştia au ajuns la DNA în urma unui interviu. Dacă legea s-ar aplica retroactiv, practic DNA ar rămâne fără procurori.

Ministrul Justiţiei a refuzat să aducă clarificări pe tema acestei legi. A adus însă CSM-ul, care a stabilit că noile reguli se aplică doar pentru viitor, cu alte cuvinte nu pleacă niciun procuror doar pentru că Toader a schimbat regulile post-factum. Acesta este însă doar un punct de vedere, neavând caracter obligatoriu, aşa cum au actele normative.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne