Discuţii la CNA privind spoturile referitoare la proiectul de la Roşia Montană

(rosiamontana.ro)

Spoturile referitoare la reclama despre proiectul Roşia Montană Gold Corporation au constituit marţi tema unor discuţii în cadrul şedinţei Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Membrul CNA Dan Grigore a afirmat, în şedinţă, că nu observă nicio încălcare a demnităţii umane prin spoturile privind Roşia Montană. "Nu văd nicio încălcare a demnităţii umane. Omul care apare într-unul din spoturi nu dezminte că ar fi membru al corporaţiei. Aud discuţia cu sperietoare cu cianurile de cel puţin 10 ani. În toţi anii aceştia nu am discutat despre faptul că s-au luat din zidurile de la Sarmisegetuza, că sunt case memoriale care nu sunt ţinute în picioare sau monumente care cad. Audioviziualul nu este de aici până aici, este un domeniu cu un efect mare asupra societăţii. Trebuie să comentăm şi să găsim o interpretare.Când vrei să convingi publicul cu ceva o faci cu asumare mai discretă", a afirmat Dan Grigore.

La rândul său, reprezentantul CNA Mihai Mălaimare a susţinut că nu vede soluţii care "să deschidă ideea că se încalcă legea". "Omul vorbeşte despre necazul lui în spot", a motivat Mălaimare.

Preşedintele CNA, Răsvan Popescu, consideră că se reclamă faptul că se folosesc în respectivele spoturi "nişte oameni care au probleme, pentru a sensibiliza publicul în legătură cu un scop comercial".

"Folosind un angajat se poate pune problema dacă nu cumva acel om poate face ce îi zice compania. Se discută reclamaţiile nu despre proiectul Roşia Montană. Dacă mai urmează alte spoturi în acelaşi format, elementele de asumare se pot întări", a spus Răsvan Popescu.

Pe de altă parte, realizatorii spotului au amintit că începutul campaniei s-a făcut pe internet prin realizarea site-ul scrisoarecătreromânia.ro cu diverse mărturii ale oamenilor.

"Trebuie văzut punctul de vedere al oamenilor de la Roşia Montană. Este util să ştie şi lumea despre oamenii de acolo. Reprezintă opinia a 95% din Roşia Montană. Sunt puţini oameni care nu sunt de acord cu proiectul,, au susţinut producătorii spotului, în cadrul şedinţei.

Un reprezentant al companiei "Roşia Montană Gold Corporation", prezent la şedinţă, a recunoscut că într-unul dintre spoturi apare un angajat al companiei şi a subliniat faptul că la Roşia Montană nu se poate face agricultură ci doar minerit.

Consiliul Naţional al Audiovizualului a discutat în şedinţa de marţi spoturile publicitare cu tema "Roşia- Montană - poveşti de viaţă", difuzat de posturile de televiziune şi radio în perioada octombrie-noiembrie. În urma dezbaterilor, membrii CNA au decis ca subiectul să fie abordat într-o întâlnire viitoare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne