200 de generali şi amirali cer Congresului SUA să respingă acordul nuclear iranian


Imagine din satelit a centralei nucleare iraniene Parchin.
Imagine din satelit a centralei nucleare iraniene Parchin. (Internet Photo)

În cel mai recent efort de a respinge acordul nuclear iranian, un grup de aproximativ 200 de generali şi amirali americani pensionaţi au trimis miercuri o scrisoare Congresului SUA, solicitând legiuitorilor să respingă acordul, cu motivaţia că acesta ameninţă securitatea naţională, a raportat Washington Post.

În săptămânile recente, scrisori de sprijin sau de opoziţie faţă de controversatul acord nuclear iranian au venit în număr mare la Congresul SUA, încercând să convingă legiuitorii să accepte sau să respingă acordul.

Acordul nuclear iranian semnat la Viena nu conţine nicio referire la uzina militară Parchin unde s-a desfăşurat în trecut cea mai mare parte a activităţii iraniene legate de armele nucleare, conform unui articol al Washington Free Beacon. În plus, acordul nu conţine nicio limită declarată asupra instalaţiei nucleare Bushehr, care a fost construită de Rusia şi despre care analiştii susţin că ar putea produce plutoniu pentru zeci de bombe.

Într-o scrisoare trimisă săptămâna trecută, aproximativ 36 de ofiţeri militari seniori pensionaţi şi-au exprimat susţinerea pentru acordul cu Iranul. Totodată, 29 de savanţi de top ai SUA au trimis la rândul lor o scrisoare la începutul acestei luni, lăudând acordul nuclear şi susţinând că acesta este inovator, solid şi riguros şi că “va oferi garanţii în deceniul următor şi în viitor că Iranul nu va dezvolta arme nucleare”.

Totuşi, scrisoarea trimisă miercuri prezintă o opinie diferită.

“Acordul va permite Iranului să devină mult mai periculos, să destabilizeze şi mai mult Orientul Mijlociu şi să genereze noi ameninţări pentru interesele americanilor şi ale aliaţilor”, se susţine în scrisoarea semnată de 200 de generali şi amirali pensionaţi.

Grupurile pro şi contra acestui acord încearcă să îşi facă auzite părerile până în 17 septembrie, când legiuitorii vor vota pentru acceptarea sau respingerea acordului. În baza acestui acord, SUA şi alte puteri mondiale vor ridica toate sancţiunile financiare şi petroliere aplicate împotriva Iranului şi, în schimb, acesta din urmă îşi va reduce scara activităţilor sale nucleare pentru a oferi asigurări că nu va putea construi o armă nucleară.

Majoritatea republicană s-a opus acestui acord, astfel încât administraţia Obama şi-a concentrat eforturile pe asigurarea suportului necesar în rândul democraţilor pentru a menţine în vigoare un veto prezidenţial, pe care probabil Obama îl va aplica pentru a anula o eventuală decizie a Congresului de respingere a acordului. Congresul poate, totuşi, să anuleze la rândul său veto-ul prezidenţial.

Dar, începând de miercuri, şi-au anunţat sprijinul 29 de senatori din cei 34 necesari pentru blocarea oricărei tentative de respingere a veto-ului prezidenţial.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe