100 de zile până la JO de la Londra: Miliarde investite, peste 10 milioane de bilete vândute, sute de mii de locuri de muncă

Vedere aeriană a parcului olimpic din Londra.
Vedere aeriană a parcului olimpic din Londra. (Anthony Charlton / LOCOG via Getty Images)

Miliarde investite, peste 10 milioane de bilete vândute, sute de mii de locuri de muncă, acestea sunt cifrele cu care guvernul britanic şi organizatorii dovedesc binefacerile economice ale Jocurilor Olimpice de la Londra, fără să convingă cu adevărat, publicul şi experţii.

Potrivit promisiunilor oficiale, bugetul Jocurilor Olimpice ar trebui să rămână în limitele a 9,3 miliarde de lire sterline (circa 11 miliarde de euro), stabilit în 2007, după o creştere de patru ori a primelor estimări. Fără să fie puse la socoteală peste 6 miliarde de lire sterline pentru rezolvarea marilor probleme ale transporturilor din capitală. Pe teren, londonezii pot deja să constate efectul benefic asupra oraşului lor: transformarea unei părţi din estul capitalei, multă vreme lăsată de izbelişte, remodelată în jurul noului stadion olimpic din Stratford.

O gară ultramodernă a văzut, aici, deja, lumina zilei, linii de tren şi de metrou mai lungi sau modernizate, precum şi consumatorii care se prezintă de mai multe luni în cel mai mare centru comercial al Europei, care s-a deschis chiar alături.

Va fi nevoie, totuşi, de timp, înainte de a afla dacă o reechilibrare durabilă a metropolei se concretizează. Guvernul mizează pe noile infrastructuri pentru a atrage întreprinderi din tehnologia de vârf, dar niciunul din marile nume sperate, precum Google sau Microsoft, nu s-a manifestat încă.

Conform comitetului de organizare, Locog, pregătirea Jocurilor a adus profit pentru 1.500 de întreprinderi din ţară, care şi-au împărţit o mană de 7 miliarde de lire sterline în contracte. Economia britanică, în derivă, nu va fi totuşi înviorată complet. Membru al firmei de cercetări Capital Economics, Samuel Tombs apreciază creşterea netă generată de JO la circa 1 la sută al PIB, totul pentru mai mulţi ani.

Cifrele cele mai optimiste vorbesc de crearea a 300.000 locuri de muncă, dar marea majoritate sunt contracte temporare, insuficiente pentru a schimba sensul unei curbe a şomajului ajuns la cel mai prost moment din ultimii 17 ani. "JO au dat un impuls, mic, activităţii, dar ele nu vor avea un efect magic", a confirmat analistul Howard Arcer.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Sport