Gaddafi bombardeaza orasele, rebelii sunt blocati in est

Libienii s-au strans in jurul epavei unui avion de vânătoare F-15  american in Ghot Sultan, la Sud-Est de Benghazi, 22 martie 2011, dupa prabusirea acestuia in timpul unei misiuni impotriva apararii aeriene a lui Gaddafi.
Libienii s-au strans in jurul epavei unui avion de vânătoare F-15 american in Ghot Sultan, la Sud-Est de Benghazi, 22 martie 2011, dupa prabusirea acestuia in timpul unei misiuni impotriva apararii aeriene a lui Gaddafi. (PATRICK BAZ / AFP / Getty Images)

Fortele lui Moammer Gaddafi au atacat doua orase libiene din vest, omorand zeci de oameni, in timp ce rebelii sunt blocati in est, iar NATO incearca sa rezolve disputa despre cine ar trebui sa conduca operatiunile aeriene occidentale.

Rebelii anti-Gaddafi incearca sa profite la sol de loviturile date impotriva tancurilor si apararii antiaeriene libiene, iar tarile occidentale inca mai trebuie sa decida cine sa preia comanda odata ce Washington se va retrage in cateva zile.

In ultimele lupte de marti, tancurile lui Gaddafi au bombardat orasul vestic detinut de rebeli, Misrata, iar printre victime se afla si trei copii omorati in momentul in care masina in care se aflau a fost lovita, au afirmat rezidentii, adaugand ca numarul mortilor s-ar putea ridica la 40 numai in timpul zilei de luni.

Rezidentii au descris o situatie gri in Misrata, aflata sub asediu din partea fortelor loiale lui Gaddafi de cateva saptamani, avand tancuri in centrul orasului si doctori care opereaza oameni cu rani de gloante si schije in coridoarele spitalului.

"Situatia este foarte sumbra. Tancurile au inceput sa bombardeze orasul in aceasta dimineata", a relatat telefonic un rezident numit Mohammed, pentru Reuters, de langa spitalul orasului, adaugand: "La operatiune iau parte si lunetisti. O masina de civili a fost distrusa omorand trei copii ce se aflau inauntru, cel mai in varsta avand 13 ani."

Gaddafi, in prima sa aparitie de cand a inceput campania de bombardamente, a jurat sa lupte in continuare. "Vom termina victoriosi", a declarat el multimilor din sediul din Tripoli care s-au oferit voluntar sa fie scuturi umane, intr-un discurs televizat live.

In prima pierdere a fortelor aeriene occidentale, un F-15E american s-a prabusit in Libia in aceasta noapte, iar cei doi membri au fost salvati, a declarat armata americana. Prabusirea a fost probabil provocata de un defect mecanic si nu de inamici, a declarat armata americana.

Exploziile si focurile anti-aeriene au rasunat in Tripoli in ultimele trei nopti, iar televiziunea de stat a raportat cateva atacuri ale "inamicului cruciat". Douazeci de rachete Tomahawk au fost trase asupra tintelor libiene peste noapte, a declarat armata americana.

Un corespondent Reuters dus la o constructie navala din estul Tripoli de catre oficialii libieni, a vazut patru camioane purtatoare de rachete de constructie sovietica care au fost distruse. Ele erau parcate in interiorul unei cladiri al carei acoperis s-a prabusit, lasand gramezi de moloz.

"Ieri, sase rachete si o bomba lansata de un avion de lupta au lovit aceasta constructie", a afirmat capitanul fathi al-Rabti, un ofiter de acolo. "A fost o explozie masiva".

Rebelii sunt tintuiti in est

Fortele lui Gaddafi au incercat sa preia orasul vestic Zintan detinut de rebeli, de langa granita cu Tunisia, intr-un atac cu arme grele. Un rezident a afirmat ca 10 oameni au fost ucisi marti. Oamenii fug sa se adaposteasca in pesterile din munti.

Analistii de securitate afirma ca este neclar ce se va intampla daca liderul libian isi consolideaza pozitia, in special dupa ce puterile occidentale au precizat clar ca nu doresc sa vada Libia impartita intre un est detinut de rebeli si vestul controlat de Gaddafi.

Rebelii din estul Libiei au fost blocati langa Ajdabiyah marti, neputand sa avanseze in orasul strategic in ciuda a trei nopti de bombardamente aeriene occidentale asupra statului producator de petrol.

Pe linia frontului din desert la aproape 5 km de oras, poarta a estului detinut de rebeli, luptatorii au afirmat ca loviturile aeriene ajutau la decimarea armelor grele ale lui Gaddafi.

Cand au fost intrebati de ce nu au avansat unitatile rebele, Ahmed al-Aroufi, un luptator rebel de pe linia frontului, a afirmat pentru Reuters: "Gaddafi are tancuri si camioane cu rachete".

Comentand asupra campaniei aeriene pentru protejarea civililor in rascoala sa impotriva conducerii de 41 de ani a lui Gaddafi, Aroufi a afirmat: "Noi nu depindem decat de Allah, nu de Franta sau America. Am inceput aceasta revolutie fara ei prin sudoarea noastra, si asa o vom termina".

Ascunzandu-se de artileria tancurilor in spatele dunelor de nisip de langa Ajdabiyah, luptatorilor rebeli le lipseste conducerea, experienta si un plan clar de actiune. Un luptator, Mohamed Bhreka, intrebat cine este la comanda, a ridicat din umeri si a spus: "Nimeni. Noi suntem voluntari. Tocmai am ajuns aici. Nu este niciun plan."

Aliatii occidentati sunt rezervati in a trimite trupe terestre, asa ca este neclar daca un grup atat de dezorganizat ar putea elimina tancurile ascunse de atacurile aeriene in orasele dens populate.

Washington, ingrijorat in a nu fi atras intr-un alt razboi dupa campaniile lungi din Irak si Afganistan, a negat orice actiune specifica de rasturnare a lui Gaddafi, cu toate ca Franta a declarat luni ca spera ca guvernul libian se va prabusi din interior.

Rolul de coordonare

Presedintele SUA Barack Obama a castigat marti sustinerea franceza si britanica pentru un rol NATO in campania aeriana, pe masura ce Washington cauta sa predea controlul operational in cateva zile. Franta era impotriva unui rol NATO, de teama pierderii sustinerii arabe.

Turcia s-a opus si ea fata de un rol de comanda al NATO, afirmand ca loviturile aeriene ale coalitiei au mers dincolo de ceea ce a fost autorizat de ONU. Insa, ingrijorarile sale au fost in mare parte linistite, a declarat un oficial american reporterilor.

Un alt oficial SUA a afirmat ca Washington considera ca NATO ar trebui efectiv sa preia controlul operational, daca nu politic, datorita structurii sale superioare de comanda.

"Ei inca privesc la NATO", a afirmat un oficial SUA, vorbind anonim. "Ar putea fi o conducere subtila a NATO, dar e totusi o conducere NATO."

Biroul presedintelui Nicolas Sarkozy a declarat ca Franta si Statele Unite au cazut de acord despre cum sa foloseasca structurile de comanda NATO, dar nu au fost de acord cu alte detalii.

Franta si Marea Britanie au fost de acord sa intemeieze impreuna un "corp de conducere politica" din ministrii de externe ai tarilor participante la coalitie si Liga Araba, care s-ar intalni in cateva zile in Bruxelles, Londra sau Paris si sa tina sedinte regulate, a declarat Ministrul de Externe francez, Alain Juppe, in fata parlamentului.

Doua avioane de lupta din Qatar si 17 avioane de transport au aterizat in Creta marti, iar armata SUA a declarat ca navele vor zbura deasupra Libiei peste weekend. Aceasta va fi prima implicare directa a arabilor in operatiune.

Alte patru aeronave din Qatar si 24 de avioane de razboi din EAU sunt asteptate in Creta in drumul lor catre baza avansata din Sicilia.

Washington asteapta ca mai multe state arabe sa contribuie la zona de interzicere aeriana in zilele urmatoare, a declarat un oficial senior american.

Minciunile lui Gaddafi

Diferentele au crescut pe plan international asupra rezolutiei ONU, Rusia afirmand ca joi, Consiliul de Securitate ONU va discuta daca tarile occidentale nu merg dincolo de granitele autoritatii lor de a interveni pentru protejarea civililor.

China si Brazilia au chemat la incetarea focului de teama victimelor civile, iar Algeria a cerut incetarea imediata a interventiei in Libia, numind actiunea drept "disproportionata".

Primul ministru rus Vladimir Putin, a afirmat ca cei responsabili pentru moartea civililor din Libia ar trebui sa se roage pentru sufletele lor.

Secretarul american al apararii, Robert Gates, a declarat marti in timpul unei vizite la Moscova, ca unii oameni din Rusia par sa creada ceea ce el a numit "minciunile" lui Gaddafi despre numarul de civili morti din Libia.

Oficialii libieni au afirmat ca loviturile aeriene au omorat zeci de civili. Ei afirma ca rebelii sunt militanti Al-Qaeda asistati de puterile occidentale si care incearca sa fure petrolul Libiei.

In Tripoli, corespondentii Reuters au raportat ca unii rezidenti, incurajati de o a treia noapte de lovituri aeriene, au renuntat la laudele obisnuite fata de Gaddafi si au spus ca vor ca el sa plece.

"Copiilor mei le este frica, dar eu stiu ca este schimbare", a declarat un barbat. "Acesta este sfarsitul. Guvernul nu mai are niciun control."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe