Chişinău: Sărbătoarea "Limba noastră" s-ar putea numi ”Limba noastră cea română”

Deputaţii liberali din Legislativul de la Chişinău au depus un proiect de hotărâre, potrivit căruia sărbătoarea ”Limba noastră” va fi redenumită, urmând a se numi ”Limba noastră cea română”.

Iniţiativa aparţine deputaţilor Partidului Liberal Valeriu Munteanu şi Ion Hadârcă şi a fost înregistrată miercuri în Parlament.

Deputaţii liberali menţionează în nota informativă ce însoţeşte proiectul de hotărâre că pe parcursul celor 22 de ani, manifestările dedicate sărbătorii ”Limba noastră” s-au desfăşurat constant sub genericul ”Limba noastră cea română”, ”autorităţile implicate şi îndeosebi participanţii sesizând organic adevărata semnificaţie a acestei sărbători”.

”Acţiunile premeditate de discreditare a limbii române şi a sărbătorii oficiale a acesteia, promovate cu înverşunare de la începutul anilor 2000, alături de multe altele îndreptate contra spiritului naţional, au avut ca efect discreditarea sărbătorii. Astfel, este evidentă necesitatea restabilirii adevăratei semnificaţii a sărbătorii limbii române. Proiectul propus spre adoptare vine să repare, cu întârziere, o scăpare istorică de mare importanţă, pentru propagarea adevărului naţional”, se arată în nota informativă.

Acţiunile premeditate de discreditare a limbii române şi a sărbătorii oficiale a acesteia, promovate cu înverşunare de la începutul anilor 2000, alături de multe altele îndreptate contra spiritului naţional, au avut ca efect discreditarea sărbătorii.

Deputaţii Ion Hadârcă şi Valeriu Munteanu precizează că acţiunile de renaştere naţională de la sfârşitul anilor '80 ai secolului trecut s-au materializat prin adoptarea în 1989 a Legii cu privire la funcţionarea limbilor vorbite. ”Această lege a repus parţial limba română în drepturile legitime, fiind denumită însă datorită conjuncturii politice nefavorabile 'limbă moldovenească'. La adoptarea în 1991 a Declaraţiei de Independenţă însă, organul legislativ suprem recunoaşte că denumirea oficială a limbii vorbite pe teritoriul Republicii Moldova este limba română”, precizează deputaţii PL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe