Unii din cercul lui Putin nu văd nicio legătură între Ucraina şi atacul de la Moscova [Bloomberg]

Crocus Mall în timpul atacului din 22 martie 2024
Crocus Mall în timpul atacului din 22 martie 2024 (Telegram)

Nu există nicio dovadă a implicării Ucrainei în atacul terorist de lângă Moscova din 22 martie, potrivit a patru persoane apropiate de Kremlin, citate de Bloomberg.

În timp ce Vladimir Putin continuă să susţină că Ucraina ar fi putut avea un rol în atacul de la Moscova care a ucis 139 de persoane, unii din cercul apropiat al preşedintelui rus nu sunt de acord cu el.

Putin a fost prezent la discuţiile în care oficialii au fost de acord că nu există nicio legătură cu Kievul, dar est decis să folosească tragedia pentru a încerca să-i adune pe ruşi în spatele războiului din Ucraina, potrivit unei persoane care cunoaşte situaţia dar care a cerut să nu fie identificată deoarece subiectul este sensibil.

Oficialii de la Kremlin au fost şocaţi de eşecul serviciilor de securitate de a preveni atacul armat de vineri împotriva persoanelor care asistau la un concert la sala de concerte Crocus din Moscova, potrivit acestor persoane. Aproape nimeni din elita politică şi de afaceri a Rusiei pe care o cunosc nu crede că Ucraina se află în spatele atacului, au spus persoanele respective.

Serviciile de securitate ruseşti nu au reacţionat prompt la avertismentul SUA, iar unii oficiali ar putea fi înlăturaţi din posturile lor ca represalii, potrivit a două persoane care au legături cu autorităţile. Atacul ar putea determina o remaniere a conducerii agenţiilor de securitate, au afirmat sursele.

Pe 22 martie, 139 de persoane au fost ucise când bărbaţi înarmaţi au deschis focul asupra spectatorilor dintr-o sală de concerte din Krasnogorsk, în apropiere de Moscova.

Kremlinul a declarat că atacatorii au avut legături cu guvernul ucrainean, susţinând că Kievul a "pregătit o fereastră" pentru a le permite să treacă graniţa şi să fugă pe teritoriul său.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a negat această afirmaţie.

La 23 martie, ISIS a revendicat responsabilitatea pentru atac. Acesta a publicat fotografii ale atacatorilor. O înregistrare video a ISIS îi arată pe atacatori luând cu asalt sala Crocus cu pistoale şi cuţite.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe