Tolontan, prima reacţie după concedierea de la Libertatea: "O companie de presă pune presiune pe guvern şi pe autorităţile de reglementare"

Cătălin Tolontan (YouTube Screenshot)
Loredana Diacu
09.12.2023

Jurnalistul Cătălin Tolontan a avut, sâmbătă, o primă reacţie după concedierea sa de la Libertatea, acuzând Ringier-ul că distorsionează "piaţa" şi că între vorbe şi fapte e o mare distanţă şi că pune presiune pe guvern şi pe autorităţile de reglementare, ca să favorizeze industria păcănelelor şi pariurilor sportive.

Într-o amplă postare pe Facebook, Tolontan transmite că în septembrie 2023, Michael Ringier, reprezentantul familiei fondatoare a grupului, declara că „mărci precum Libertatea reprezintă integritatea jurnalistică” pentru ca, doar câteva luni mai târziu, în decembrie, să anunţe concedierea a 20% din redacţie.

Redăm postarea lui Tolontan:

"Dar ceea ce se întâmplă la GSP şi Libertatea nu descrie munca noastră, a jurnaliştilor. Şi nici efortul excepţional al colegilor de la publicitate, contabilitate, marketing, HR, difuzare, IT, produse. Ceea ce se întâmplă califică comportamentul unei companii. O companie orbită de dispreţ şi la care spaţiul dintre vorbe şi fapte se cască până va înghiţi realitatea.

Ringier este astăzi o firmă de media care a ajuns să nu vadă că distorsionează piaţa, când face lobby pentru firmele de pariuri. „Have a stake in the representation of the industry to the government and regulator”, asta scrie că face Ringier pentru firmele de gambling. Am lăsat-o în engleză că e clar. O companie de presă pune presiune pe guvern şi pe autorităţile de reglementare, ca să favorizeze industria păcănelelor şi pariurilor sportive.

Michael Ringier, septembrie 2023: „Mărci precum Libertatea reprezintă integritatea jurnalistică”. În decembrie, după ce ziariştii au cerut stoparea imixtiunilor în editorial, Ringier a anunţat concedierea a 20% din redacţie.

de Cătălin Tolontan

La o întâlnire care a avut loc pe 4 septembrie 2023 la Zurich cu şefii editoriali, Michael Ringier, reprezentantul familiei fondatoare a grupului, a selectat 3 dintre cele 110 publicaţii pe care compania le editează în Europa şi Africa. Libertatea a fost una dintre ele.

Când Michael Ringier a vorbit despre „seriozitate jurnalistică” şi „integritate”, a dat trei exemple: Blick (Elveţia), Libertatea (România) şi Onet (Polonia).

De faţă erau Dan Duca, redactor-şef Libertatea, şi Iulia Roşu, redactor-şef adjunct Libertatea.

Peste trei luni, Iulia Roşu şi alţi doi editori au fost concediaţi. Iar CEO-ul Ringier din România a anunţat că Ringier a decis plecarea a 20% dintre jurnaliştii redacţiei Libertatea.

Miercuri, 6 decembrie, când m-au concediat, a avut loc unul dintre episoadele ameţitoare, pe care numai în aerul rarefiat al înălţimilor corporatiste îl poţi întâlni: m-au anunţat că se desfiinţează departamentul de sport al Libertăţii. Care nu mai există de cinci ani.

Conform Reuters Institute, Libertatea are cea mai mare credibilitate publică dintre toate publicaţiile internaţionale de ştiri ale Ringier, inclusiv faţă de ziarul Blick din Elveţia.

***

Dintre toate publicaţiile de news ale Ringier, din toate ţările, avem cea mai mare încredere a publicului. Sigur că, în anul electoral 2024, relaţia aceasta de încredere era un pericol pentru Putere.

Public şi ziarişti, deopotrivă, suntem o marfă bună de îndepărtat, asta se premiază cel mai mult: să fie blocate informaţiile corecte, să fie oprite să ajungă la oameni.

Dar ceea ce se întâmplă la GSP şi Libertatea nu descrie munca noastră, a jurnaliştilor. Şi nici efortul excepţional al colegilor de la publicitate, contabilitate, marketing, HR, difuzare, IT, produse. Ceea ce se întâmplă califică comportamentul unei companii. O companie orbită de dispreţ şi la care spaţiul dintre vorbe şi fapte se cască până va înghiţi realitatea.

Ringier este astăzi o firmă de media care a ajuns să nu vadă că distorsionează piaţa, când face lobby pentru firmele de pariuri. „Have a stake în the representation of the industry to the government and regulator”, asta scrie că face Ringier pentru firmele de gambling. Am lăsat-o în engleză că e clar. O companie de presă pune presiune pe guvern şi pe autorităţile de reglementare, ca să favorizeze industria păcănelelor şi pariurilor sportive.

Unde în lume s-a pomenit aşa ceva? Şi cât va dura până când firmele din auto, agricultură, banking şi din orice altă industrie o să reacţioneze?

Totul în Libertatea."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor