Taiwanul, preocupat de exerciţiile militare pe care comuniştii chinezii le vor desfăşura în vară

Lai Ching-te câştigă alegerile din Taiwan, 13 ianuarie 2024 (I-Hwa Cheng/AFP/Getty Images)
Redacţia
01.05.2024

Taiwanul este în alertă deoarece China vrea să desfăşoare exerciţii militare după învestirea preşedintelui ales Lai Ching-te în această lună, a declarat, miercuri, cel mai înalt oficial de securitate al insulei, precizând că Beijingul începe de obicei astfel de exerciţii în luna iunie.

China, care consideră Taiwanul, guvernat democratic, ca fiind propriul său teritoriu, are o aversiune puternică faţă de Lai, considerându-l un separatist periculos. Guvernul chinez a respins propunerile repetate de discuţii, inclusiv cea făcută săptămâna trecută.

Lai, la fel ca actualul preşedinte Tsai Ing-wen, respinge pretenţiile de suveranitate ale Beijingului, ambii afirmând că numai poporul insulei poate decide viitorul său. Lai, în prezent vicepreşedinte, va fi învestit în funcţie la 20 mai.

Într-un interviu acordat reporterilor la parlament, directorul general al Biroului de Securitate Naţională din Taiwan, Tsai Ming-yen, a declarat că menţinerea stabilităţii în strâmtoarea Taiwan este în interesul tuturor membrilor comunităţii internaţionale, inclusiv al Chinei.

În prezent, China foloseşte o abordare de tip "morcov şi băţ" faţă de Taiwan, sperând să influenţeze politica viitorului guvern cu privire la China, a adăugat Tsai, care are un nume de familie comun cu preşedintele, dar nu este rudă cu acesta.

"Ceea ce necesită o atenţie specială este faptul că după 20 mai, din iunie până în noiembrie, este perioada în care comuniştii chinezi îşi desfăşoară exerciţiile militare regulate. Dacă comuniştii chinezi folosesc acest sezon cald ca o scuză pentru a efectua unele exerciţii militare cu scopul de a exercita presiuni suplimentare asupra Taiwanului este un punct cheie asupra căruia se concentrează Biroul Naţional de Securitate", a declarat el.

Context

În ultimii patru ani, armata chineză şi-a intensificat masiv activităţile în jurul Taiwanului.

În 2022, China a desfăşurat exerciţii militare majore în apropierea Taiwanului după o vizită la Taipei a preşedintei de atunci a Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, precum şi anul trecut, după ce preşedinta Tsai s-a întâlnit cu preşedintele de atunci al Camerei Reprezentanţilor, Kevin McCarthy, în timpul unei escale în California.

Surse de securitate cu sediul în Taiwan au avertizat în mod repetat că Beijingul şi-ar putea arăta nemulţumirea faţă de Lai folosind armata.

De la victoria lui Lai în alegerile din ianuarie, China a menţinut un flux constant de presiuni asupra Taiwanului, inclusiv patrulări ale gărzii de coastă în apropierea unui grup de insule controlate de taiwanezi care se află lângă coasta chineză şi deschiderea de noi rute aeriene în strâmtoarea Taiwan, despre care Taipei spune că ameninţă siguranţa aviaţiei.

Dar Beijingul s-a oferit, de asemenea, să reia, deşi într-o formă limitată, turismul chinezesc în Taiwan, o propunere pe care guvernul de la Taipei încă o ia în considerare, deoarece doreşte o reluare completă a vizitelor turiştilor chinezi.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor