Soţia unui jurnalist rus aflat în exil, întemniţată 9 ani pentru tentativă de crimă

Antonina Martynova văzută marţi la tribunal, 7 mai 2024 (Screenshot - The Moscow Times)
Redacţia
08.05.2024

Un tribunal rus a condamnat-o pe soţia jurnalistului exilat Kirill Martinov la nouă ani de închisoare pentru tentativa de asasinare a fiicei sale, care s-a petrecut în urmă cu aproape două decenii, a anunţat marţi presa rusă, citată de The Moscow Times.

Antonina Martinova, al cărei nume de fată este Fiodorova, a evitat pedeapsa penală timp de 16 ani, după ce, în 2008, un juriu rus a găsit-o vinovată de încercarea de a-şi arunca fiica de vârstă mică pe o scară. Ea a fost găsită şi reţinută de poliţie la 3 aprilie.

Martinova a susţinut că fiica sa, Alisa, s-a urcat pe balustrada unei scări şi a căzut înainte ca ea să reuşească să o prindă.

Tribunalul regional Novgorod din nord-vestul Rusiei a găsit-o vinovată pe Martinova şi i-a dat o sentinţă de nouă ani de închisoare, potrivit canalului de ştiri Telegram Ostorojno Novosti. Procurorii au cerut săptămâna trecută condamnarea Martinovei la 10 ani de închisoare cu regim de securitate medie.

Martinova a negat acuzaţiile care i se aduc şi a cerut instanţei să nu o despartă de fiica ei în vârstă de 19 ani. Alisa i-a spus judecătorului că incidentul din 2007 a fost un „accident” şi i-a cerut să o achite pe mama ei.

Soţul Martinovei, Kirill Martinov, care este redactor-şef al ziarului independent în exil Novaia Gazeta Europe, nu a comentat cazul. Potrivit Meduza, Martinov este în continuare căsătorit legal cu Martinova.

Autorităţile ruse l-au catalogat pe Martinov drept „agent străin”, iar Novaya Gazeta Europe drept o organizaţie „indezirabilă”.

Presa de stat rusă a relatat anul trecut că poliţia a reluat o anchetă asupra lui Martinov, fiind suspectat că şi-a convins soţia să „scape” de Alisa, care este fiica sa dintr-o căsătorie anterioară.

Singurul martor în acel caz, care avea 11 ani la acea vreme, a murit din cauza unei supradoze de droguri, potrivit postului de televiziune finanţat de stat NTV.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor