Soţia lui Imran Khan, fostul premier pakistanez, a fost mutată în închisoare la cererea ei

Imran Khan (AFP via Getty Images)
Redacţia
09.05.2024

Un tribunal din Pakistan a aprobat miercuri cererea soţiei fostului premier Imran Khan de a fi mutată în închisoare, a declarat avocatul acesteia, în loc de arestul la domiciliu ordonat de guvern, potrivit Reuters.

În petiţia adresată Înaltei Curţi din Islamabad, Bushra Bibi a acuzat autorităţile că i-au încălcat intimitatea şi că i-au servit mâncare contaminată în celula de acasă, despre care ea şi avocaţii ei au spus că era dominată de bărbaţi, acuzaţie negată de personalul închisorii.

Bibi spune că a fost deţinută într-o singură cameră din conacul lui Khan de pe vârful dealului din Islamabad de la condamnarea cuplului, în ianuarie, sub acuzaţia de vânzare ilegală de cadouri de stat.

Prin intermediul avocaţilor săi, Bibi a cerut să fie mutată la închisoare, lucru pe care autorităţile l-au respectat la scurt timp după ce instanţa a emis ordinul, a declarat partidul ei şi un oficial al administraţiei locale, Afzaal Ahmad.

Instanţa a ordonat autorităţilor să o mute la închisoarea Adyala din oraşul garnizoană Rawalpindi, unde fostul premier, în vârstă de 70 de ani, un fost superstar al cricketului, îşi ispăşeşte pedeapsa de 14 ani, a precizat partidul său într-o declaraţie.

Partidul a declarat că mutarea lui Bibi la închisoare va răspunde criticilor care susţin că şederea ei acasă în loc de închisoare a făcut parte dintr-o înţelegere pentru a obţine concesii din partea guvernului.

Purtătorul de cuvânt al armatei pakistaneze, generalul-maior Ahmed Sharif, a declarat marţi, ca răspuns la o întrebare, că nu este posibil să se deschidă discuţii pentru orice negociere cu un partid care a fost implicat în atacuri împotriva instituţiilor statului.

El s-a referit la faptul că susţinătorii partidului lui Khan au luat cu asalt şi au incendiat instalaţii militare la 9 mai anul trecut pentru a protesta împotriva arestării fostului jucător de cricket, spunând că cei care au fost în spatele atacurilor trebuie să îşi ceară iertare înainte de a cere orice negocieri.

Asad Qaisar, un colaborator apropiat al lui Khan, a declarat pentru televiziunea locală ARY TV că orice fel de scuze sunt excluse.

Khan a fost înlăturat de la putere în 2022, incident pe care l-a pus pe seama unei conspiraţii susţinute de armată, după ce s-a certat cu generali puternici din armată.

Armata a negat acuzaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor