Primari italieni semnează o ordonanţă împotriva 5G: "Niciun motiv economic nu poate compromite sănătatea populaţiei"

Utilizarea reţelei 5G este un posibil risc pentru sănătate. Creşterea câmpului electromagnetic peste 6 volţi/m este stopată de unii primari din Italia.
. (Grupul STOP 5G)
Mioara Stoica
06.05.2024

Primarul din Santa Margherita Ligure - o comună din provincia Genova, regiunea Liguria, Italia - Paolo Donadoni, a semnat o ordonanţă care interzice, pe întreg teritoriul comunei creşterea câmpului electromagnetic dincolo de limitele în vigoare până în prezent, care sunt de 6 volţi pe metru.

"Niciun motiv economic nu poate compromite sănătatea populaţiei"

Această decizie, anunţată pe pagina de Facebook a primarului, a fost luată pentru a proteja sănătatea publică. Utilizarea reţelei 5G în comună ar duce la o creştere a câmpului electromagnetic de la 6 la 15 volţi pe metru; dar nu există încă dovezi clare privind presupusa inofensivitate a 5G pentru sănătate pe termen mediu şi lung. El scrie în postarea de pe Facebook: "Prin urmare, niciun motiv tehnic, tehnologic sau economic nu poate justifica o creştere a limitei care implică riscuri pentru sănătatea populaţiei".

Decretul-lege privind Concurenţa măreşte limita de la 6 la 15 V/m

Noile limite ale emisiilor electromagnetice pentru reţelele de telefonie mobilă din Italia au intrat în vigoare la 1 mai 2024. Legislaţia în materie a fost finalizată în ianuarie 2024 cu decretul-lege Concorrenza, dorit de Ministerul pentru Imprese e del Made in Italy: începând de luni, 29 aprilie, limita fiind ridicată la 15 V/m (volţi pe metru, anterior era de 6 V/m). Ministerul precizează că scopul este de a "favoriza dezvoltarea economiei italiene 5G cu reţele performante, capabile să consolideze competitivitatea sistemului naţional".

Cum noile dispoziţii prevăd o creştere a limitelor pentru emisiile electromagnetice la 15 V/m, acest lucru permite operatorilor să îşi modifice reţelele şi să le adapteze la aceste standarde.

Termenul maxim pentru adaptarea la parametrii inovatori 5G va fi de 120 de zile de la intrarea în vigoare a legii. Dacă, din punctul de vedere al poluării electromagnetice, Stefano Ciafani, preşedintele naţional al Legambiente, arată cu degetul spre "câmpurile electromagnetice generate de frecvenţele înalte", există şi o implicaţie economică care nu trebuie neglijată: în prezent, 62% dintre site-urile din zonele urbane nu pot fi modernizate la 5G din cauza limitelor de emisie, ceea ce implică costuri suplimentare estimate la aproximativ 1,3 miliarde de euro per operator pentru extinderea acoperirii 5G, informează DC News.

Primarii din Liguria împotriva "motivelor oportuniste”

Măsura nu-l afectează doar pe Donadoni, ci şi alte municipalităţi din Liguria. Primul a fost primarul din Lavagna, Gian Alberto Mangiante; apoi edilul oraşului Rapallo, Carlo Bagnasco, a emis o ordonanţă care "interzice orice creştere a limitelor de câmp electromagnetic în vigoare în prezent, egale cu 6 V/m". În Sestri Levante, consiliul municipal a votat în favoarea dosarului prezentat de primarul Solinas. Aceeaşi ordonanţă se află şi la Cogorno, vizată de primarul Gino Garibaldi, conform celor relatate de publicaţia Il Giornale d'Italia.

În Pieve Ligure, primarul Paola Negro calcă pe urmele municipalităţilor anterioare şi reiterează: "O creştere a limitei actuale de 6 V/m, în interesul raţionalităţii, prudenţei şi sustenabilităţii, ar trebui să fie determinată în mod necesar întotdeauna şi numai pe baza unor alegeri şi dovezi medico-ştiinţifice solide şi niciodată pe baza unor alegeri politico-economice, tehnologice sau "oportuniste", adică în conformitate cu alte interese decât cel primar de protejare a sănătăţii cetăţenilor”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor