Premierul ungar susţine că revenirea lui Trump la Casa Albă e "singura şansă serioasă" pentru încheierea războiului din Ucraina

Premierul ungar, Viktor Orbán
Premierul ungar, Viktor Orbán (Facebook - Viktor Orban)
Andrei Popescu
02.03.2024

Premierul ungar Viktor Orban a confirmat vineri că îl va vizita pe Donald Trump în Florida săptămâna viitoare şi a descris o posibilă revenire a fostului preşedinte american ca fiind "singura şansă serioasă" pentru a pune capăt războiului din Ucraina, relatează AP.

Luând cuvântul la un forum diplomatic din Turcia, Orban a sugerat, de asemenea, că posibila revenire a lui Trump la Casa Albă ar putea ajuta la încheierea conflictului din Fâşia Gaza.

Întâlnirea lui Orban cu Trump are loc în contextul în care fostul preşedinte american încearcă să îşi îndrepte atenţia către revanşa electorală iminentă cu preşedintele american Joe Biden. Poziţia politică a lui Trump în cadrul propriului său partid pare mai puternică ca niciodată, după ce a câştigat cu uşurinţă primele competiţii prezidenţiale primare republicane.

"Singura şansă serioasă pentru pace este dacă el este capabil să se întoarcă şi să facă pace", a declarat Orban la forum. "În caz contrar, războiul dintre Ucraina şi Rusia va fi lung".

Revenirea lui Trump "este o condiţie prealabilă pentru o pace puternică şi rapidă pe continentul european", a continuat el.

De asemenea, Orban s-a declarat convins că, în cazul în care Trump ar fi fost în funcţie când a început războiul din Ucraina, "nu ar fi existat niciun război acum".

Comentând războiul din Gaza, premierul ungar a spus că Trump a avut o „înţelegere” a acestui conflict.

"A făcut ceva care a generat o oarecare speranţă", a spus Orban, referindu-se la acordurile Abraham, care vizau normalizarea relaţiilor dintre Israel şi statele din Golf.

Orban şi Trump sunt aliaţi de mult timp, iar Trump îl laudă în mod regulat pe populistul de dreapta în discursurile sale de campanie.

În aprilie 2023, când au fost depuse acuzaţii în primul dintre cele patru dosare penale ale lui Trump, Orban a postat un mesaj de susţinere pentru fostul lider american, îndemnându-l să "continue să lupte".

La începutul anului 2022, Trump a declarat că îşi oferă "sprijinul şi susţinerea completă" pentru campania de realegere a lui Orban din acel an.

"Îl respect (pe Trump) foarte mult", a declarat Orban la forumul din Turcia. "Îmi plac nonconformiştii şi el este aşa".

Cei doi s-au întâlnit în august 2022 la clubul de golf al lui Trump din Bedminster, New Jersey, când Orban a călătorit în Statele Unite pentru a lua cuvântul la Conferinţa de acţiune politică conservatoare (CPAC), din Texas.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor