Premierul pro-Beijing al Insulelor Solomon nu-şi va păstra funcţia în urma alegerilor

Premierul pro-Beijing din Insulele Solomon, Manasseh Sogavare (Getty Images)
Redacţia
30.04.2024

Prim-ministrul pro-Beijing al Insulelor Solomon, Manasseh Sogavare, s-a retras luni din competiţia de a rămâne la conducerea guvernului naţiunii insulare din Pacificul de Sud, importantă din punct de vedere strategic, după alegerile generale de acum două săptămâni, care sunt esenţiale în rivalitatea SUA-China din regiune, conform AP.

Sogavare a fost reales în parlament. Cu toate acestea, el a declarat, luni, într-o conferinţă de presă în capitala Honiara că nu va fi nominalizat drept candidat atunci când cei 50 de parlamentari nou-aleşi vor vota joi pentru prim-ministru, a relatat Australian Broadcasting Corp.

Sogavare a sperat să devină primul premier al Insulelor Solomon care să îşi menţină puterea în mandate consecutive de patru ani, în urma alegerilor din 17 aprilie. În timpul mandatului său anterior, influenţa Chinei a crescut mai mult în Insulele Solomon decât în oricare altă parte din Pacificul de Sud.

Sogavare a schimbat loialitatea diplomatică de la Taiwan la Beijing şi a încheiat un pact secret de securitate care a stârnit temeri legate de posibilitatea ca marina chineză să câştige un punct de sprijin în regiune.

Sogavare a declarat în conferinţa sa de presă că a fost "defăimat de presă" iar familia sa a fost supusă unui "abuz fără precedent", a relatat ABC.

Partidul său, Partidul Proprietăţii, Unităţii şi Responsabilităţii, cunoscut sub numele de Partidul Nostru, a câştigat 15 locuri în alegeri, mai mult decât oricare alt partid. Candidatul partidului pentru funcţia de prim-ministru va fi ministrul de Externe, Jeremiah Manele.

Un prim-ministru are nevoie de sprijinul a cel puţin 26 de parlamentari în camera cu 50 de locuri.

Observatorii se aşteptau ca Beijingul să fi susţinut în secret mai mulţi candidaţi în afară de Sogavare la alegeri, într-o încercare de a se asigura că schimbarea guvernului nu îi diminuează influenţa.

Sogavare ar putea reveni din nou la putere în timpul mandatului actual de patru ani. A fost ales prim-ministru după ultimele alegeri din 2019. Dar a ocupat funcţia de prim-ministru de trei ori înainte de 2019 deoarece predecesorii săi au demisionat sau au fost înlăturaţi de colegii lor parlamentari într-un sistem politic precar.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor