Premierul Armeniei ameninţă cu interzicerea canalelor de televiziune ruseşti

Premierul Armeniei, Nikol Pashinyan (Getty Images)
Redacţia
07.05.2024

Armenia ar putea interzice transmisiunile televiziunilor ruseşti dacă Moscova continuă să ignore cererile Erevanului pentru o acoperire mai echilibrată, a declarat marţi premierul Nikol Pashinyan, potrivit The Moscow Times.

"Ne aşteptăm ca emisiunile canalelor de televiziune ruseşti să respecte cetăţenii şi sistemul de stat al Armeniei. Cerem o atitudine respectuoasă faţă de Armenia şi interesele sale", a declarat Pashinyan în timpul unei conferinţe de presă maraton, potrivit agenţiei ruse de ştiri Interfax.

Televiziunea de stat rusă a difuzat în mod regulat atacuri la adresa conducerii şi politicilor Armeniei de când relaţiile dintre cele două ţări s-au deteriorat din cauza eşecului Moscovei de a împiedica Azerbaidjanul să preia controlul asupra regiunii separatiste Nagorno-Karabah în toamna anului trecut. Rusia a menţinut o misiune de menţinere a păcii în regiune după un scurt război între Baku şi Erevan în 2020.

Presa rusă independentă a raportat anterior că Kremlinul a ordonat presei de stat şi legislatorilor să dea vina pe Armenia pentru atacul Azerbaidjanului din septembrie 2023.

În decembrie, Armenia a emis o suspendare de 30 de zile pentru filiala locală a postului de televiziune rus Sputnik, finanţat de Kremlin, din cauza unor remarci făcute de vedeta TV pro-Kremlin Tigran Keosaian, care este soţul redactorului-şef al RT, Margarita Simonian.

De asemenea, autorităţile armene au blocat în martie emisiunile prezentatorului TV pro-Kremlin Vladimir Soloviov din cauza unor "încălcări continue" a regulilor.

Potrivit Interfax, Pashinyan a ameninţat marţi că "dacă numeroasele cereri sunt ignorate, nu există altă cale [decât] aceea ca toate aceste canale de televiziune [ruseşti] să fie oprite şi să nu mai fie difuzate în Armenia".

"Am cerut şi am cerut deja de şapte şi mai multe ori, şi vom mai cere de încă două ori. Dacă nu, atunci să se consemneze care va fi următorul nostru pas", a spus el.

De la invadarea Ucrainei în februarie 2022, Rusia s-a retras din rolul său de putere regională de influenţă, deoarece a fost nevoită să îşi redirecţioneze cea mai mare parte a armatei şi a resurselor sale către efortul de război.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor