Phenianul le-a cerut nord-coreenilor să depună jurăminte de loialitate faţă de dictatorul comunist Kim Jong-un

Dictatorul comunist Kim Jong-Un, 15 aprilie 2012 (Ed Jones / AFP / Getty Images)
Redacţia
07.05.2024

Pentru prima dată de când liderul Kim Jong-un a preluat puterea în 2011, nord-coreenilor li s-a cerut să depună jurăminte de loialitate de ziua sa de naştere, a declarat un institut de cercetare sud-coreean, în contextul în care ţara ia alte măsuri pentru a-şi consolida conducerea, transmite Reuters.

Jurămintele de credinţă au fost depuse la data de 8 ianuarie, ziua în care se crede că a fost cea de-a 40-a aniversare a lui Kim, potrivit Institutului de Dezvoltare a Sudului şi Nordului (SAND), o organizaţie cu sediul la Seul, care a publicat vineri fotografii cu jurământul într-un dosar.

Coreea de Nord nu a confirmat oficial data de naştere a lui Kim, iar în mod tradiţional astfel de ceremonii de jurământ au avut loc la aniversările zilelor de naştere ale tatălui şi bunicului său, conducătorii anteriori ai ţării înarmate nuclear.

"Opţiunea lui Kim Jong-un de a găzdui o ceremonie de jurământ de loialitate la cea de-a 40-a aniversare a sa, în timp ce începe al 13-lea an la putere, semnalează o schimbare către o asertivitate politică, departe de abordarea predecesorilor săi", a menţionat SAND într-o analiză.

Preşedintele SAND, Choi Kyong-hui, a declarat pentru Reuters că Phenianul ar putea face demersuri pentru a desemna ziua de naştere a lui Kim ca aniversare oficială începând cu anul viitor.

Dinastia familiei Kim conduce ţara încă de la fondarea sa după cel de-al Doilea Război Mondial, consolidându-şi controlul asupra puterii prin construirea unui cult al personalităţii în jurul membrilor lor.

Pentru prima dată în acest an, Coreea de Nord a încetat să mai facă referire la aniversarea din 15 aprilie a naşterii liderului fondator Kim Il Sung ca "Ziua Soarelui", potrivit unei agenţii de turism occidentale care are parteneri în Phenian şi analiştilor care studiază media de stat.

"Ar trebui să privim acest lucru ca parte a efortului Coreei de Nord de a consolida şi mai mult campania sa de propagandă a liderului Kim Jong-un", a afirmat Rachel Minyoung Lee, din cadrul programului 38 North din Washington, referitor la decizia de a renunţa la "Ziua Soarelui."

Ea a remarcat că, deşi astfel de eforturi nu sunt noi, ele se desfăşoară în etape de-a lungul anilor, cu Coreea de Nord accelerând vizibil eforturile de a evidenţia conducerea lui Kim în anumiţi ani.

De asemenea, Kim a început să-şi prezinte fiica în vizitele oficiale, de la fabrici la lansări de rachete, în ceea ce analiştii au spus că are ca scop consolidarea pretenţiei familiei la putere.

Luna trecută, Coreea de Nord a lansat o nouă melodie în care nord-coreenii de diferite medii, de la copii la trupe şi personal medical, cântă cu exuberanţă versuri precum: "Să cântăm, Kim Jong-un marele lider" şi "Să ne lăudăm cu Kim Jong-un, un tată prietenos".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor