Percheziţii ale Parchetului European în România: Ancheta vizează achiziţionarea frauduloasă de remorchere pentru Delta Dunării

Laura Codruţa Kovesi
Laura Codruţa Kovesi (Getty Images)

Biroul din Cluj-Napoca al Parchetului European (EPPO) a anunţat, miercuri, efectuarea a 12 percheziţii într-o anchetă care vizează funcţionari ai Administraţiei Fluviale a Dunării de Jos Galaţi (AFDJ) şi ai Autorităţii Navale Române (ANR).

În cauză este vorba despre o suspiciune de fraudă legată de achiziţia a doua remorchere - ambarcaţiuni puternice folosite pentru tractarea unor ambarcaţiuni şi nave mai mari - pentru Delta Dunării de Jos.

Trei percheziţii au avut loc în această dimineaţă în trei instituţii publice - una în judeţul Galaţi şi două în judeţul Constanţa. Alte şapte percheziţii au avut loc la domiciliile funcţionarilor publici care lucrează pentru aceste instituţii, iar două au avut loc la firme private.

Potrivit probelor strânse până în prezent în cadrul acestei anchete, funcţionari publici din cadrul AFDJ Galaţi, în calitate de reprezentanţi ai acesteia, au obţinut finanţare europeană prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) pentru achiziţionarea a doua remorchere multifuncţionale. Acesta a fost rezultatul unui contract de achiziţie publică lansat în septembrie 2019, în valoare totală de 35.144.000 lei (aproximativ 7 milioane de euro).

Se presupune că funcţionarii publici au prezentat documente inexacte pentru a finanţa proiectul. Deşi ambarcaţiunile erau destinate exclusiv navigaţiei fluviale, suspecţii au întocmit caietul de sarcini al licitaţiei pe baza caracteristicilor tehnice mai restrictive şi a cerinţelor de construcţie specifice navelor maritime.

Prin urmare, tipul de ambarcaţiuni care se încadrau în criteriile din caietul de sarcini a fost foarte limitat, ceea ce a împiedicat participarea altor operatori economici la procedura de licitaţie şi, în cele din urmă, a favorizat un singur candidat.

În urma finalizării contractului cu societatea furnizoare, cele două remorchere au fost livrate în iulie 2021 cu un pescaj nautic mai mare decât cel prevăzut iniţial în caietul de sarcini al licitaţiei şi în contractul de achiziţie.

Acest lucru le-a făcut să fie adaptate exclusiv pentru Dunărea maritimă, unde adâncimea apei permite navigaţia cu un pescaj mai mare - ceea ce a făcut ca cele două ambarcaţiuni să fie inutilizabile pentru navigaţia fluvială, din cauză că nu puteau tranzita rezervoarele pline ale sectorului fluvial al Dunării.

Acest lucru a cauzat un prejudiciu bugetului UE în valoare de aproximativ 7 milioane de euro.

Percheziţiile domiciliare, destinate strângerii de probe, au implicat mobilizarea a zeci de poliţişti din: Structura de Sprijin a EPPO în România, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Galaţi, Serviciul Judeţean Anticorupţie Constanţa din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie (Serviciul Judeţean Anticorupţie din cadrul DGA), Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi SAS-(Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Galaţi-SAS) şi Jandarmeria Română - Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Galaţi (Inspectoratul Judeţean de Jandarmi Galaţi).

EPPO este parchetul public independent al Uniunii Europene, fiind responsabil de investigarea, urmărirea penală şi trimiterea în judecată a infracţiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne