Novak Djokovic şi Iga Swiatek sunt capii de afiş ai noii ediţii a Cupei United 2024

Novak Djokovic şi Iga Swiatek vor fi cap de afiş la Cupa United 2024


 
Novak Djokovic şi Iga Swiatek vor fi cap de afiş la Cupa United 2024   (screenshot via ATP Tour)
Mioara Stoica
21.10.2023

Giganţii de Grand Şlam Novak Djokovic şi Iga Swiatek vor fi capii de afiş ai unui turneu de excepţie la noua ediţie a Cupei United 2024, care va avea loc la Perth şi Sydney între 29 decembrie şi 7 ianuarie 2024.

Cinci dintre cele mai bune 10 femei din lume şi nouă dintre cei mai buni 20 de bărbaţi din lume vor fi prezenţi la acest eveniment inovator şi interesant pe echipe mixte din 2024, tragerea la sorţi urmând să fie realizată luni, 23 octombrie.

Biletele vor fi puse în vânzare miercuri, 25 octombrie, la ora locală 5:00.

Echipa Poloniei, condusă de Swiatek, de patru ori campioană la turnee majore, şi de Hubert Hurkacz, aflat pe locul 11, a fost desemnată cap de serie pentru ediţia din 2024, după ce au fost confirmate înscrierile din primele 16 ţări.

Vedetele din Top-10 Stefanos Tsitsipas şi Maria Sakkari vor conduce Grecia, cap de serie nr. 2, în timp ce Statele Unite, campioana en titre - reprezentată de Jessica Pegula, numărul 4 mondial, şi Taylor Fritz, locul 10, sunt cap de serie nr. 3.

Franţa, cap de serie nr. 4, va fi condusă de Caroline Garcia, nr. 10 mondial, şi Adrian Mannarino.

Campioana de la Wimbledon, Marketa Vondrousova, va fi capul de afiş al echipei Cehiei, alături de Jiri Lehecka, în timp ce Croaţia vine cu o echipă în care se află Borna Coric şi Donna Vekic. Cele două echipe completează primii şase capi de serie ai turneului

Ţară gazdă, Australia, este reprezentată de Alex de Minaur - un jucător aflat în pragul top 10 - plus Ajla Tomljanovic, de trei ori sfertfinalistă la turnee majore, Storm Hunter, Matt Ebden şi Ellen Perez, vedete la dublu, şi fostul număr 33 mondial John Millman.

Patru ţări vor debuta în 2024, printre care şi Serbia, care este condusă de Djokovic, de 24 de ori campion de turnee majore şi actualul număr 1 mondial. Acestuia i se va alătura în echipă vedeta în ascensiune Olga Danilovic.

Canada debutează cu tinerele şi incitantele tinere vedete Felix Auger-Aliassime şi Leylah Fernandez, în timp ce China face acelaşi lucru cu campionii Jocurilor Asiatice Zheng Qinwen şi Zhang Zhizhen, ambii având un mare impact în turneu în 2023. Olanda este reprezentată de Tallon Griekspoor şi Arantxa Rus.

Alte participări remarcabile includ norvegianul Casper Ruud, numărul 8 mondial, vedetele germane Alexander Zverev şi Angelique Kerber, precum şi britanicele Cameron Norrie şi Katie Boulter.

La competiţie au fost admise primele cinci ţări calificate în clasamentul WTA, primele cinci ţări calificate în clasamentul ATP şi primele şase ţări cu înscrieri combinate.

Ultimele două ţări rămase (una WTA şi una ATP) vor fi admise în competiţie luni, 20 noiembrie, pe baza clasamentelor publicate la această dată.

"Cupa United deţine o poziţie unică în tenisul mondial, cei mai buni bărbaţi şi femei din lume reprezentându-şi ţara la cel mai înalt nivel. Pentru 2024, suntem încântaţi să primim echipe cu o putere de stele masivă, dar şi cu o mare profunzime. Primele 16 echipe includ unele dintre cele mai mari nume din tenis, cum ar fi Djokovic, Swiatek, Tsitsipas, Pegula, Fritz, Sakkari, De Minaur, Tomljanovic, Zverev, Kerber şi mulţi alţii. Cu toţii sunt pregătiţi să joace într-un format conceput pentru a pune în valoare atât jocul masculin, cât şi cel feminin şi egalitatea unică din tenis”, a declarat directorul turneului Cupei United, Stephen Farrow.

Cupa United, un eveniment ATP-WTA prezentat în parteneriat cu Tennis Australia, oferă premii în valoare de minimum 15 milioane de dolari australieni şi 500 de puncte de clasament Pepperstone ATP şi 500 de puncte de clasament WTA Tour.

Optsprezece ţări vor participa la cea de-a doua ediţie, fiecare oraş urmând să găzduiască nouă echipe - cu trei mai multe decât în 2023. Fiecare echipă va cuprinde până la trei bărbaţi şi trei femei.

Ţările vor fi repartizate în şase grupe de câte trei ţări şi vor concura în format tur-retur.

Ca noutate pentru 2024, fiecare meci de baraj va fi stabilit într-o singură sesiune şi va include un meci de simplu masculin şi un meci de simplu feminin cu jucătorii de simplu clasaţi pe locul 1, urmate de un meci de dublu mixt.

RAC Arena din Perth va găzdui vineri, 29 decembrie, prima zi a Cupei United, iar faza grupelor de la Sydney va începe sâmbătă, 30 decembrie.

Câştigătorii grupelor din fiecare oraş vor avansa în sferturile de finală, iar un loc în sferturi în fiecare oraş va fi acordat celui mai bun finalist din acel oraş.

Câştigătorii vor avansa în semifinalele şi finala de la Sydney, care se vor juca pe 6 şi 7 ianuarie.

Luni, 23 octombrie, tragerea la sorţi oficială va dezvălui oraşul în care fiecare echipă va începe noul sezon de tenis. Urmăriţi tragerea la sorţi în direct, de la ora 11.30 AEDT, pe pagina de Facebook a United Cup.

Primele 16 ţări calificate, în ordinea capilor de serie pot fi vizionate pe pagina ATP Tour.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor