Noi informaţii despre prăbuşirea podului din Baltimore. Pilotul cargobotului ceruse anterior ajutorul unui remorcher

Nava container Dali şi epava podului Francis Scott Key prăbuşit în râul Patapsco, pe 26 martie 2024.
Nava container Dali şi epava podului Francis Scott Key prăbuşit în râul Patapsco, pe 26 martie 2024. (Al Drago/Bloomberg via Getty Images)

Pilotul cargobotului care a dărâmat un pod de autostradă în portul Baltimore ceruse anterior prin radio ajutorul unui remorcher şi raportase o pierdere de curent cu câteva minute înainte, au declarat miercuri oficiali federali din domeniul siguranţei, citând înregistrările audio din "cutia neagră" a navei, transmite Reuters.

Şeful Consiliului Naţional pentru Siguranţa Transporturilor a declarat, de asemenea, că podul Francis Scott Key, o arteră de trafic peste port construită în 1976, nu dispune de redundanţe de inginerie structurală obişnuite la deschiderile mai noi, ceea ce îl face mai vulnerabil la o prăbuşire catastrofală.

Noi informaţii despre dezastrul fatal au apărut la o zi după ce masivul portcontainer Dali, sub pavilion Singapore, care naviga din portul Baltimore cu destinaţia Sri Lanka, a raportat că şi-a pierdut puterea şi capacitatea de manevră înainte de a intra într-un pilon de susţinere a podului.

Impactul a făcut ca cea mai mare parte a podului să se prăbuşească aproape imediat în gura râului Patapsco, blocând căile de navigaţie şi forţând închiderea pe termen nedefinit a portului Baltimore, unul dintre cele mai aglomerate de pe coasta de est a Statelor Unite.

Miercuri, scafandrii au recuperat rămăşiţele a doi dintre cei şase muncitori dispăruţi de când podul prăbuşit i-a aruncat în apă, au declarat miercuri autorităţile.

Colonelul Roland Butler, de la poliţia statului Maryland, a declarat că o camionetă roşie în care se aflau trupurile celor doi bărbaţi a fost găsită la aproximativ 7,62 m de apă, în apropierea secţiunii centrale a podului căzut.

El a mai spus că autorităţile au suspendat eforturile de a recupera mai multe cadavre din adâncuri din cauza condiţiilor tot mai periculoase din portul plin de epave. Butler a declarat că imaginile sonar au arătat alte vehicule scufundate "prinse" în resturile podului scufundat, ceea ce le face greu de găsit.

Cei doi bărbaţi ale căror trupuri au fost recuperate miercuri au fost identificaţi ca fiind Alejandro Hernandez Fuentes, în vârstă de 35 de ani, din Baltimore, originar din Mexic, şi Dorlian Ronial Castillo Cabrera, în vârstă de 26 de ani, din apropiere de Dundalk, originar din Guatemala.

Alţi patru muncitori care făceau parte dintr-o echipă care astupa gropile de pe suprafaţa carosabilă a podului au fost daţi dispăruţi şi se presupune că au murit. Printre cei şase se aflau şi migranţi din Honduras şi El Salvador, au declarat oficialii.

Salvatorii au scos marţi din apă doi muncitori în viaţă, iar unul a fost spitalizat.

Consecinţele economice ar putea fi uluitoare. Portul gestionează mai multe încărcături cu automobile şi echipamente agricole decât orice alt port din SUA, precum şi mărfuri în containere şi mărfuri în vrac, de la zahăr la cărbune.

Secretarul american pentru transporturi, Pete Buttigieg, a declarat că cele 8.000 de locuri de muncă sunt "direct asociate" cu operaţiunile portuare, care generează salarii de 2 milioane de dolari pe zi.

Cu toate acestea, economiştii şi experţii în logistică s-au îndoit că închiderea portului ar putea declanşa o criză majoră a lanţului de aprovizionare din SUA sau o creştere semnificativă a preţului mărfurilor, din cauza capacităţii ample a centrelor de transport maritim rivale de pe Coasta de Est.

Prăbuşirea, care a avut loc la ora 1:30 dimineaţa, a creat un blocaj în trafic şi în Baltimore şi regiunea înconjurătoare.

Intervievarea supravieţuitorilor

La începutul zilei de miercuri, o echipă a NTSB a urcat la bordul cargoului oprit, încă ancorat în canalul portului, cu o parte din podul mutilat întins peste prova sa, pentru a începe intervievarea celor doi piloţi ai navei şi a celor 21 de membri ai echipajului obişnuit care au rămas pe navă, a declarat şefa consiliului de siguranţă Jennifer Homendy.

Anchetatorii au început, de asemenea, să analizeze informaţiile colectate de la Voyage Data Recorder al navei, inclusiv traficul radio dintre pilot şi autorităţile de la ţărm înainte de dezastru.

Pilotul a fost auzit cerând ajutorul unui remorcher cu câteva minute înainte de prăbuşire, primul indiciu de pericol pentru oficialii portului, urmat de un raport radio care a anunţat că nava a pierdut alimentarea cu electricitate şi se apropia de pod, au declarat oficialii NTSB în cadrul unei conferinţe de presă miercuri seară.

Imaginile video care au surprins accidentul arată cum luminile navei se sting, apoi se aprind pentru scurt timp înainte ca luminile navei să se stingă din nou.

Homendy a declarat că datele înregistratorului erau "în concordanţă cu o pană de curent", dar că o pană de curent reală nu a fost încă confirmată.

De asemenea, înregistratorul a detectat comenzi adresate echipajului de a arunca ancora, probabil cu scopul de a încetini nava.

Marcel Muise, investigator al consiliului de siguranţă, a declarat că datele au arătat că nava Dali, care măsoară aproximativ cât trei terenuri de fotbal în lungime şi este plin de containere de transport maritim, se deplasa cu aproximativ 12,8 km/h când a lovit un pilon de pod.

Homendy a precizat că podul, deşi a fost considerat în stare "satisfăcătoare" de la cea mai recentă inspecţie din 2023, a fost construit în aşa fel încât cedarea unui pilon structural "ar provoca probabil prăbuşirea unei porţiuni sau a întregului pod".

Mai multe detalii despre eforturile de ultimă oră pentru a salva vieţi au apărut miercuri din înregistrările din surse deschise ale discuţiilor radio de urgenţă din momentele în care autorităţile au fost alertate că cargoul Dali pluteşte în derivă necontrolată spre Key Bridge.

"Opriţi tot traficul pe Key Bridge. Se apropie o navă care tocmai şi-a pierdut direcţia", se aude pe cineva spunând la un radio al poliţiei.

În timp ce se auzeau voci care discutau despre paşii următori, inclusiv despre alertarea eventualelor echipe de lucru să părăsească podul, una a spus: "Întregul pod tocmai a căzut!". Înregistrarea audio a fost transmisă de serviciul public de streaming Broadcastify.

Viceamiralul Peter Gautier a declarat în cadrul unei conferinţe de presă la Casa Albă că primele priorităţi ale Gărzii de Coastă a SUA sunt de a restabili calea navigabilă pentru navigaţie, de a stabiliza nava distrusă şi de a o scoate.

Din cele 4.700 de containere de marfă ale navei, 56 conţin materiale periculoase, dar nu există nicio ameninţare pentru public, a declarat Gautier. Două containere au căzut peste bord în timpul prăbuşirii, dar nu conţineau materiale periculoase. Nava transporta mai mult de 1,5 milioane de galoane de păcură, a adăugat Gautier.

Homendy a precizat că unele dintre containerele cu materiale periculoase de la bordul navei au fost sparte şi că s-a observat o strălucire la suprafaţa apei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe