Ministerul britanic al Apărării acuză un atac informatic: Hackerii au accesat date personale ale militarilor

(Captură Foto)
Redacţia
07.05.2024

Informaţiile personale ale unui număr necunoscut de militari britanici în activitate au fost accesate în urma încălcării semnificative a securităţii datelor, potrivit BBC.

Piratarea a vizat un sistem de salarizare folosit de Ministerul britanic al Apărării, care include numele şi datele bancare ale membrilor actuali şi ale unor foşti membri ai forţelor armate.

Într-un număr foarte mic de cazuri, datele pot include adresele personale.

Nu se ştie cine se află în spatele hacking-ului sau pentru ce ar putea fi folosite datele.

Descrise ca fiind "informaţii personale de tip HMRC", datele se referă la membri actuali şi foşti membri ai Marinei Regale, Armatei şi Forţelor Aeriene Regale pe o perioadă de mai mulţi ani.

Sistemul a fost gestionat de un contractor extern şi nu au fost obţinute date operaţionale ale Ministerului Apărării.

Se înţelege că Ministerul Apărării a luat măsuri imediat, iar sistemul a fost scos din funcţiune, iar investigaţiile sunt în curs de desfăşurare.

Ministerul britanic al Apărării este în curs de notificare şi de oferire de sprijin şi consiliere celor afectaţi, inclusiv de informare a organizaţiilor de veterani cu privire la ceea ce s-a întâmplat.

Secretarul apărării, Grant Shapps, urmează să informeze marţi parlamentarii cu privire la hacking în Camera Comunelor. Se aşteaptă ca acesta să prezinte un "plan în mai multe puncte" ca răspuns, care va include măsuri de protecţie a militarilor afectaţi.

Deşi nu a fost dezvăluit cine se află în spatele hacking-ului, acesta survine pe fondul avertismentelor tot mai dese privind ameninţările la adresa securităţii cibernetice cu care se confruntă Regatul Unit din partea unor state ostile şi a unor terţe părţi.

Anul trecut, guvernul a publicat o versiune actualizată a strategiei sale de apărare pe termen lung, în care se afirma că "a proliferat utilizarea de spyware comercial, ransomware şi capacităţi cibernetice ofensive de către actori statali şi non-statali".

În martie, guvernul a acuzat public China că se află în spatele unui hacking din august 2021, care a vizat detaliile a milioane de alegători deţinute de Comisia Electorală.

În decembrie 2023, Centrul Naţional de Securitate Cibernetică a declarat că serviciile de informaţii ruseşti se află în spatele unei "activităţi cibernetice rău intenţionate care încearcă să interfereze cu politică şi procesele democratice din Regatul Unit".

Instituţii publice şi firme private au fost, de asemenea, vizate de hackeri care au cerut răscumpărări.

Poliţia metropolitană a declarat că nu este implicată în nicio investigaţie în acest stadiu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor