Maia Sandu, la Bruxelles: Printr-un buget al UE pentru pace, ajutaţi-ne să facem întregul continent mai sigur

Moldova şi Ucraina au nevoie în aceste momente de un echivalent al Planului Marshall pentru secolul 21, din partea UE, a punctat Maia Sandu la Conferinţa privind bugetul Uniunii Europene.
Maia Sandu, la Conferinţa privind bugetul Uniunii Europene, de la Bruxelles (presedinte.md)
Maria Maevschi
30.04.2024

Războiul dus de Rusia în Ucraina, cel mai mare război pe pământul european de după cel de-al Doilea Război Mondial şi care se desfăşoară la porţile Uniunii Europene, a generat provocări de securitate fără precedent, care necesită măsuri strategice continue, a declarat preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, la Conferinţa privind bugetul Uniunii Europene, de la Bruxelles, unde se află în aceste zile.

Deşi în Moldova nu există o ameninţare militară directă, datorită curajului soldaţilor şi societăţii Ucrainei, moldovenii sunt victime ale unui nou tip de război, războiul hibrid, în care câmpul de luptă este peste tot: în economiile noastre, în spaţiul nostru informaţional, în sursele noastre de energie şi chiar în casele noastre, a menţionat şefa statului, adăugând că bugetul UE discutat la Bruxelles „nu este doar un document financiar; acesta este şi trebuie să fie un buget pentru pace”.

„Inima europeană bate mai puternic ca niciodată în ţara mea, Moldova, odată ce ne pregătim de aderare. Pentru noi, apartenenţa la UE înseamnă protejarea valorilor pe care le considerăm importante şi pe care nu le luăm ca de la sine înţelese. Aceste valori sunt atacate în regiunea noastră şi, pe măsură ce ne gândim la bugetul UE, este timpul să începem să ne gândim la o investiţie serioasă pentru a ne asigura că pacea este restabilită, că pacea prevalează asupra conflictului.

Ne-am adunat astăzi aici sub stindardul privirii înainte, a examinării viitorului bugetului Uniunii Europene. Discuţia vizează punerea temeliei unei Europe care nu doar prosperă, ci şi protejează. Construirea unui buget curajos, flexibil şi orientat spre viitor. Un buget care nu este doar un registru al cheltuielilor, ci un plan pentru o Europa paşnică şi prosperă”, a declarat Maia Sandu în debutul Conferinţei.

Pentru Moldova, a subliniat lidera de la Chişinău, un buget pentru pace înseamnă dezvoltarea rezilienţei, pregătirea pentru aderarea la Uniunea Europeană şi apărarea de cei care doresc să impună cetăţenilor Republicii Moldova un mod de viaţă diferit.

Dacă în trecut bugetele europene erau elementele de bază ale progresului economic şi social, fiind investite în educaţie, tehnologie, tranziţia ecologică şi alte nevoi importante, în prezent „trebuie să investim şi în salvarea vieţilor, restabilirea păcii şi apărarea libertăţii”, a mai adăugat Sandu.

„Pentru mine, UE a fost întotdeauna un far al speranţei şi progresului, construit pe principiile democraţiei, drepturilor omului şi statului de drept. De-a lungul istoriei sale, UE a primit noi membri cu braţele deschise, a îmbrăţişat diverse naţiuni şi a încurajat cooperarea.

Aşa cum a făcut UE înainte, este timpul să investim decisiv în pregătirea atât a ţărilor candidate, cât şi a Uniunii însăşi pentru următoarea fază a extinderii. Extinderea UE este cheia securităţii UE. Prin integrarea mai multor ţări, UE îşi extinde zona de stabilitate la o regiune mai largă, ceea ce, la rândul său, întăreşte rezistenţa noastră colectivă împotriva presiunilor şi ameninţărilor externe”, consideră preşedinta Maia Sandu.

Şefa statului a mai specificat că exact cum Europa de Vest a primit un colac de salvare economic după cel de-al Doilea Război Mondial prin Planul Marshall american, Moldova şi Ucraina au nevoie în aceste momente de un echivalent al acelui plan pentru secolul 21, din partea UE.

„Planul Marshall a fost conceput pentru a arăta unui continent epuizat că democraţia şi capitalismul erau o cale mai bună de a merge înainte decât orice cale oferită de comunism. Versiunea modernă de astăzi va trebui, de asemenea, să ofere speranţe similare celor dintre noi care muncesc pentru aderarea la UE”, a punctat şefa statului.

Menţionând importanţa vitezei modul în care este cheltuit bugetul european, Maia Sandu a specificat că UE nu poate continua să folosească aceleaşi proceduri lente dacă îşi doreşte ca Europa să conteze, de aceea, următorul buget al UE trebuie să anticipeze provocările şi să ofere soluţii inovatoare. „Avem nevoie de un buget care nu este doar reactiv, ci proactiv - un buget care reprezintă o investiţie strategică în pace”.

„Dacă noi, cei din Moldova, şi vecinii noştri, Ucraina, îi putem învinge pe cei care ne contestă dorinţa de pace şi democraţie, ne aşteaptă în faţa o lume mai însorită. Dacă eşuăm, repercusiunile se vor simţi aici, la Bruxelles, şi în orice altă capitală europeană. Ajutaţi-ne să le arătăm moldovenilor, care trăiesc în speranţă de 30 de ani, că Uniunea Europeană oferă nu doar o perspectivă pentru un viitor mai bun, ci şi prezentul mai bun pe care îl merită - o viaţă decentă, liberă şi demnă.

Printr-un buget al UE pentru pace, oferiţi-ne instrumentele necesare pentru a realiza ce ne propunem. Printr-un buget al UE pentru pace, ajutaţi-ne să grăbim pregătirile pentru aderare. Printr-un buget al UE pentru pace, ajutaţi-ne să facem întregul continent mai sigur! Bugetul UE nu este despre cheltuieli, ci despre investiţii într-o Europa mai bună şi paşnică – cea mai importantă bază pentru prosperitatea viitoare”, a conchis preşedinta Sandu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor