Israelul cere SUA să reprogrameze întâlnirea anulată privind planurile militare de la Rafah

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Israelul a cerut Casei Albe să reprogrameze o întâlnire la nivel înalt privind planurile militare pentru oraşul Rafah din sudul Fâşiei Gaza, pe care premierul Benjamin Netanyahu o anulase brusc, au declarat miercuri oficiali, într-o încercare aparentă de a reduce tensiunile dintre cei doi aliaţi, potrivit Reuters.

După cum a fost anunţat zilele trecute, Netanyahu a anulat o vizită planificată la Washington a unei delegaţii israeliene de rang înalt, după ce SUA a permis luni adoptarea la ONU a unei rezoluţii de încetare a focului în Gaza, marcând un nou declin în relaţiile sale cu preşedintele Joe Biden.

Suspendarea întâlnirii din această săptămână a pus un nou obstacol în calea eforturilor SUA, preocupate de o criză umanitară tot mai gravă în Gaza, de a-l determina pe Netanyahu să ia în considerare alternative la o invazie terestră a Rafah, ultimul refugiu relativ sigur pentru civilii palestinieni.

Miercuri, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a declarat reporterilor: "Biroul premierului a fost de acord să reprogrameze întâlnirea respectivă" la Rafah.

"Aşa că acum lucrăm cu ei pentru a stabili (o) dată convenabilă", a adăugat ea.

Un oficial israelian de la Washington, care a vorbit sub protecţia anonimatului, a confirmat că se organizează o nouă întâlnire şi a declarat că Netanyahu ia în considerare trimiterea delegaţiei sale încă de săptămâna viitoare.

Nu a existat niciun comentariu imediat din partea biroului lui Netanyahu.

Încercare de resetare a întâlnirii de la Casa Albă

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a purtat discuţii ample cu oficiali americani de rang înalt în această săptămână şi a încercat să reducă tensiunea dintre cele două guverne.

Gallant, deşi nu face parte din cercul intim al lui Netanyahu, este un arhitect cheie al campaniei împotriva Hamas ca represalii la atacul militanţilor din 7 octombrie, care, potrivit Israelului, a ucis 1.200 de persoane. Răspunsul militar al Israelului a ucis peste 32.000 de palestinieni, potrivit autorităţilor sanitare din enclava condusă de Hamas.

Echipa israeliană va fi condusă în continuare de ministrul Afacerilor Strategice, Ron Dermer, şi de consilierul pentru securitate naţională Tzachi Hanegbi, doi dintre apropiaţii lui Netanyahu, potrivit unei persoane familiarizate cu această chestiune.

Se aşteaptă ca discuţiile să se concentreze pe ofensiva ameninţată de Israel la Rafah, unde se adăpostesc peste un milion de palestinieni strămutaţi.

Întrebat miercuri dacă SUA consideră că o campanie militară limitată în Rafah poate elimina comandanţii rămaşi ai grupării militante palestiniene, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Matthew Miller a spus: "Aşa credem".

Casa Albă a declarat săptămâna trecută că intenţionează să împărtăşească cu oficialii israelieni alternative pentru a elimina batalioanele rămase ale Hamas în Rafah fără o invazie terestră la scară largă, despre care Washingtonul spune că ar fi un "dezastru".

Ameninţarea unei astfel de ofensive a sporit diferenţele dintre aliaţii apropiaţi ai Statelor Unite şi Israelului şi a ridicat întrebări cu privire la faptul că SUA ar putea restricţiona ajutorul militar dacă Netanyahu îl sfidează pe Biden şi continuă oricum.

Biden, care candidează pentru realegere în noiembrie, se confruntă cu presiuni nu doar din partea aliaţilor Americii, ci şi din partea unui număr tot mai mare de colegi democraţi pentru a ţine în frâu răspunsul militar israelian în Gaza.

Decizia lui Biden de a se abţine la ONU, care vine după luni în care a aderat în mare parte la politica americană de lungă durată de a proteja Israelul în cadrul organismului mondial, pare să reflecte frustrarea tot mai mare a SUA faţă de liderul israelian.

Netanyahu a avut o replică dură, calificând mişcarea SUA drept o "retragere clară" faţă de poziţia sa anterioară şi care ar afecta eforturile de război ale Israelului şi negocierile pentru eliberarea celor peste 130 de ostatici încă reţinuţi în Gaza.

Oficialii americani au declarat la momentul respectiv că administraţia Biden a fost surprinsă de decizia lui Netanyahu şi au considerat-o o reacţie exagerată, insistând că nu a existat nicio schimbare de politică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe