Iohannis, despre candidatura sa la NATO: Nu se rupe unitatea Alianţei. Nici vorbă de aşa ceva. Suntem puternici şi mergem mai departe

Klaus Iohannis (presidency.ro)
Andrei Popescu
08.05.2024

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în timpul vizitei sale de lucru în SUA, că demersul său de a deveni secretar general al NATO este un lucru bun pentru Alianţă deoarece aceasta are nevoie de competiţie internă. În plus, el a respins afirmaţiile apărute în spaţiul public potrivit cărora existenţa a doi candidaţi pentru şefia NATO ar putea duce la ruperea unităţii acesteia.

De asemenea, Iohannis a afirmat că s-a întâlnit cu omologul său american, Joe Biden, adăugând că cei doi au discutat inclusiv despre candidatura sa la şefia NATO, fără a oferi detalii.

Jurnalist: Două chestiuni pe care o să vă rog să le lămuriţi. În primul rând, având în vedere faptul că aţi discutat despre 20 de ani de România în NATO, aţi discutat şi despre dorinţa dumneavoastră de a merge la şefia NATO?

Iohannis: Şi acest punct a fost atins în discuţia noastră tête-à-tête, şi împreună am decis să continuăm dialogul.

Jurnalist: Vă susţine?

Iohannis: Am decis să continuăm dialogul.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, cu privire la candidatura dumneavoastră pentru poziţia de Secretar General al NATO, aţi răspuns puţin mai devreme, continuă discuţiile. Pe de altă parte, se vorbeşte în mod evident despre faptul că trebuie să se găsească un consens până la Summitul NATO din iulie. În opinia dumneavoastră, există vreun risc ca să nu se întrunească acest consens? Şi dacă puteţi detalia în vreun fel discuţia cu privire la poziţia de Secretar General al NATO pe care aţi avut-o cu Preşedintele Biden.

Iohannis: Aceste discuţii nu se fac publice şi nu o să mă apuc eu să spun ce a spus Preşedintele Biden. Eu vă spun ce am spus eu acolo. Dar discuţia nu a fost una lungă, a fost una relativ scurtă, şi, dacă m-aţi întrebat dacă există riscul să nu existe consens, da, există riscul. Şi tocmai de aceea cred că este foarte bine să existe două candidaturi, să existe doi candidaţi care, în general, sunt consideraţi acceptabili amândoi, pentru că o organizaţie puternică are nevoie şi de competiţii puternice.

Şi, până la urmă, unul dintre cei doi candidaţi probabil va fi ales următorul Secretar General. Important este să nu amestecăm lucrurile. Au fost unii care au spus că, dacă sunt doi candidaţi, se rupe unitatea Alianţei. Nici vorba de aşa ceva! Alianţa este puternică, mergem mai departe. Dar este bine să fie doi candidaţi, pentru că atunci există posibilitatea de a deschide noi teme de dezbateri şi există, evident, şansa să facem lucrurile să meargă mai bine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor