"Incident foarte grav şi inacceptabil" - Australia acuză că un avion de vânătoare chinez i-a pus în pericol un elicopter

Un elicopter aterizează pe distrugătorul australian HMAS Hobart. (Comunitatea Australiei, Departamentul Apărării)
Redacţia
07.05.2024

Un avion de vânătoare chinez a pus în pericol un elicopter militar australian în timpul unei confruntări "nesigure" şi "inacceptabile" deasupra Mării Galbene, a declarat luni Australia, potrivit Reuters.

Avionul J-10 al forţelor aeriene chineze a aruncat rachete de semnalizare deasupra şi la câteva sute de metri în faţa unui elicopter australian MH60R Seahawk care efectua sâmbătă un zbor de rutină în Marea Galbenă, în cadrul unei operaţiuni de aplicare a sancţiunilor împotriva Coreei de Nord, a declarat ministrul Apărării, Richard Marles, într-un comunicat.

Elicopterul, care se ridicase în aer de pe distrugătorul HMAS Hobart, a evitat rachetele de semnalizare, dar posibilul impact ar fi fost "semnificativ".

"Acesta este un incident foarte grav, a fost periculos şi este inacceptabil. Ne-am exprimat în mod oficial îngrijorarea cu privire la acest incident şi am exprimat în mod oficial că a fost atât riscant, cât şi neprofesionist", a declarat el.

Confruntarea a pus în pericol aeronava şi pe cei aflaţi la bord, dar nimeni nu a fost rănit, a precizat Departamentul Apărării într-o declaraţie separată.

Acesta este al doilea incident de acest fel în şase luni care strică ceea ce, de altfel, a fost o apropiere tot mai mare între cele două ţări, după ani de relaţii tensionate şi dispute comerciale.

Australia a declarat în noiembrie că o navă maritimă chineză a rănit unii dintre scafandrii săi în apele japoneze folosind un sonar subacvatic. China a negat că şi-a folosit sonarul, însă Australia a respins explicaţia.

HMAS Hobart continuă să opereze în zonă în ciuda confruntării de sâmbătă, a declarat Marles. Australia participă din 2018 la misiuni de aplicare a sancţiunilor împotriva Coreei de Nord în regiune.

Ministerul Apărării din China nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor