Filipine: Paza de coastă chineză este din ce în ce mai agresivă în Marea Chinei de Sud

Paza de coastă a Chinei a atacat cu tunuri de apă o navă civilă filipineză, rănind parte din personalul de la bord, 23 martie 2024 (Facebook - Armed Forces of the Philippines)
Redacţia
01.05.2024

Filipine a acuzat miercuri paza de coastă a Chinei de creşterea tensiunilor în Marea Chinei de Sud după ce aceasta din urmă a folosit tunuri de apă care au avariat două dintre navele filipineze, a declarat un oficial citat de Reuters.

Oficialii filipinezi au declarat că o navă a gărzii de coastă şi o navă de pescuit au fost avariate marţi de tunurile cu apă folosite de paza de coastă chineză în timp ce se îndreptau spre Scarborough Shoal pentru a ajuta pescarii filipinezi din zonă.

"Paza de coastă chineză a ridicat acum nivelul agresiunii lor şi faţă de nava pazei de coastă filipineze. Este pentru prima dată când putem spune că nava gărzii de coastă a atacat cu un tun cu apă de o asemenea presiune, care a dus chiar la deteriorarea structurii", a declarat comodorul Jay Tarriela în cadrul unui briefing.

Tarriela a declarat că, deşi utilizarea tunurilor de apă de către China nu constituie încă un atac armat asupra navei şi personalului său, China a crescut presiunea apei atunci când îi atacă navele.

Context

Nicio ţară nu deţine suveranitatea asupra zonei strategice Scarborough Shoal, o zonă de pescuit importantă, aflată în apropierea unor rute maritime importante, care este folosită de mai multe ţări. Ţărmul se află în zona economică exclusivă (ZEE) a Filipinelor şi a fost o sursă constantă de conflicte între Filipine şi China.

China revendică suveranitatea asupra unei mari părţi din Marea Chinei de Sud, un canal de transport pentru un comerţ naval anual de peste 3 trilioane de dolari, inclusiv asupra unor părţi revendicate de Filipine, Vietnam, Indonezia, Malaezia şi Brunei.

Un tribunal internaţional a declarat în 2016 că revendicarea expansivă a Chinei nu are un temei juridic, decizie pe care Beijingul a respins-o.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor