Directorul general al HSBC, Noel Quinn, demisionează în mod neaşteptat

Noel Quinn, CEO al HSBC, vorbeşte pe scenă în timpul Forumului de acţiune Bloomberg Transition Finance Action Forum la The Plaza Hotel din New York City, 19 septembrie 2023. (Bryan Bedder/Getty Images)
Redacţia
01.05.2024

Directorul general Noel Quinn a declarat marţi că intenţionează să demisioneze, marcând plecarea surprinzătoare a unui lider dur care a supravegheat o serie de vânzări de active, a condus creditorul la un profit record şi a ridicat preţul acţiunilor sale, potrivit Reuters.

Banca îşi propune să finalizeze procesul de succesiune în a doua jumătate a acestui an, urmând să fie luaţi în considerare atât candidaţi interni, cât şi externi.

Directorul financiar Georges Elhedery este probabil principalul candidat intern pentru acest post. Fostul şef al diviziei de pieţe a băncii a fost numit în rolul nr. 2 în urmă cu peste un an.

Acţiunile HSBC, care au câştigat aproximativ 30% în timpul mandatului său, au crescut cu 2,5% la Londra, faţă de un indice de referinţă FTSE în creştere cu 0,3%, deschid o nouă filă, după ce anterior atinseseră un maxim al ultimelor nouă luni în sesiunea de după-amiază de la Hong Kong.

Quinn a mărit randamentele băncii prin reducerea activităţilor neperformante din Occident, inclusiv a activităţilor bancare de retail din SUA şi Franţa, a întregii sale filiale canadiene şi a unităţilor de pe pieţe mai mici, cum ar fi Argentina.

"A preluat frâiele chiar în momentul în care pandemia se răspândea în întreaga lume, un moment extrem de nesigur pentru a conduce o bancă mondială şi a se îndepărta de pieţele sale mai tradiţionale. De asemenea, a trebuit să navigheze printre tensiunile geopolitice dintre SUA şi China", a declarat Matt Britzman, analist de acţiuni la Hargreaves Lansdown.

"Poate că va fi greu de urmat, dar reacţia pieţei sugerează că poziţia solidă pe care o lasă în urmă este suficientă pentru a înăbuşi orice incertitudine cu privire la cine va conduce afacerea de aici încolo", a adăugat el.

Quinn va rămâne director general până când succesorul său va începe să ocupe această funcţie şi a fost de acord să rămână disponibil până la sfârşitul perioadei de preaviz de 12 luni, care expiră la 30 aprilie 2025, a precizat banca.

Unii angajaţi ai HSBC cred că Nuno Matos, în prezent şeful băncii la nivel mondial pentru servicii bancare pentru averi şi servicii bancare personale, l-ar putea înlocui pe Quinn, potrivit unui director executiv senior al HSBC care are cunoştinţe directe despre strategia şi afacerile băncii în China şi care a vorbit sub rezerva anonimatului.

Preşedintele HSBC, Mark Tucker, a refuzat să comenteze cu privire la potenţialii candidaţi la funcţia de CEO.

Navigând printre provocări

Quinn, care lucrează la HSBC în 1987, a fost numit director general în martie 2020, după ce a ocupat funcţia de director general interimar în urma înlăturării predecesorului său John Flint, care se afla în funcţie de mai puţin de doi ani şi care nu a reuşit să oprească o scădere bruscă a preţului acţiunilor.

Provocările lui Quinn au inclus suspendarea plăţii dividendelor sale, indusă de autorităţile de reglementare, care a înfuriat mulţi acţionari de retail, şi presiuni asupra clienţilor de afaceri ai băncii, în condiţiile în care comerţul şi lanţurile de aprovizionare au scăzut la nivel mondial.

De asemenea, Quinn a câştigat o confruntare majoră cu investitorul asiatic nr. 1 al băncii, Ping An Insurance din China, care a desfăşurat o campanie de mai mulţi ani pentru a determina HSBC să se desprindă de divizia sa asiatică, campanie care s-a încheiat cu o înfrângere la adunarea acţionarilor băncii de anul trecut.

Pe fondul escaladării tensiunilor politice sino-occidentale în timpul mandatului lui Quinn, HSBC s-a confruntat, de asemenea, cu critici din partea parlamentarilor din SUA şi Marea Britanie, care au afirmat că banca ar fi trebuit să reziste presiunilor Beijingului de a îngheţa conturile bancare ale activiştilor prodemocraţie din Hong Kong, printre alte probleme.

La vremea respectivă, HSBC a declarat că nu a făcut decât să respecte legile locale.

HSBC a raportat un profit înainte de impozitare de 12,7 miliarde de dolari, uşor peste previziuni, pentru trimestrul încheiat în luna martie, faţă de 12,9 miliarde de dolari cu un an înainte, în condiţiile în care s-a luptat să facă faţă creşterii costurilor generate de expansiunea sa în Asia. Anul trecut a înregistrat un profit anual record de 30 de miliarde de dolari.

De asemenea, banca cu sediul la Londra a anunţat răscumpărări de acţiuni în valoare de 3 miliarde de dolari, pe lângă cele 2 miliarde de dolari anunţate în februarie.

Banca a precizat că vizează în continuare o rentabilitate a capitalului mediu tangibil în "intervalul zecilor" pentru 2024, cu un venit net din dobânzi bancare de cel puţin 41 de miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor