Cum a câştigat Iga Swiatek la Indian Wells 2024

Iga Swiatek
Iga Swiatek (screenshot video Youtube)

Iga Swiatek, cap de serie nr. 1, a câştigat al 19-lea titlu din carieră, al 13-lea la nivel WTA 1000 sau mai mare şi al doilea din 2024 la BNP Paribas Open. Swiatek nu a cedat niciun set în drumul spre al doilea trofeu de la Indian Wells, pe care l-a câştigat şi în 2022.

În urmă cu doi ani, la BNP Paribas Open, Iga Swiatek a trăit şase zile care i-au schimbat viaţa. Urma să joace cea mai importantă finală pe hard din cariera sa. Clasată pe locul 4 la acea vreme, ea o avea ca adversară pe Maria Sakkari.

După ce a avut minge de meci pentru a-şi asigura victoria cu 6-4, 6-1, Swiatek şi-a aruncat bucuroasă racheta nouă metri în aer. Nu a avut prea mult timp să se acomodeze cu ascensiunea ei pe locul doi în lume, deoarece după câteva zile, avea să urce pe locul 1 după retragerea bruscă a lui Ashleigh Barty.

Swiatek, bineînţeles, a fost încântată să ajungă în vârful ierarhiei, dar o parte din ea s-a întrebat dacă a meritat acest lucru, relatează WTA Tour.

Doi ani mai târziu, a reuşit să risipească aceste îndoieli. Victoria ei cu 6-4, 6-0 în faţa lui Sakkari, duminică 17 martie, pentru a câştiga Indian Wells pentru a doua oară, a încununat o serie de două săptămâni în care nu a pierdut niciun set şi a cedat 21 de game-uri în şase meciuri. Este cel mai mic număr de game-uri pierdute în drumul spre titlu din ultimii 30 de ani.

După victorie, Swiatek a fost întrebată cum se simte cu adevărat să fie nr. 1.

"Aş spune că simţi că jocul tău este mai bun decât al altcuiva", a spus ea. "Evident, nu este garantat că vei câştiga din această cauză, dar simţi că ai abilităţi şi ai totul pentru a putea prezenta cel mai bun joc al tău”.

"Aşadar, nu mă aştept să se întâmple de fiecare dată, dar ştiu că este acolo undeva şi trebuie să [fac] cât pot de bine".

Îndreptându-se spre Miami, Swiatek va marca cea de-a 95-a săptămână ca nr. 1. A câştigat deja Sunshine Double în urmă cu doi ani. Dacă va câştiga Miami şi va cuceri al 20-lea titlu din carieră, va deveni doar a doua femeie care va câştiga de două ori. Stefi Graf a făcut-o în 1994 şi 1996.

La începutul turneului, Swiatek a fost întrebată dacă ar putea alege orice jucător de tenis cu care să ia cina, cine ar fi acela? S-a gândit şi apoi s-a hotărât la Graf.

"[Mi-ar plăcea să vorbesc cu ea despre] mentalitatea ei şi despre cum a gestionat, ştiţi, faptul că a devenit brusc cea mai bună jucătoare din lume şi cum a simţit acest lucru personal", a spus Swiatek.

Swiatek se mândreşte cu intensitatea şi disciplina ei. Pe aceasta din urmă şi-a forjat-o împreună cu psihologul ei sportiv, Daria Abramowicz. Această concentrare a ajutat-o să navigheze pe un tablou care a inclus două jucătoare care i-au dat bătăi de cap în trecut (Danielle Collins şi Linda Noskova), alta care a încercat să servească sub braţ şi o jucătoare, Caroline Wozniacki, pentru care Swiatek are un respect imens. Ea a intrat în fiecare meci ca mare favorită.

"Vor fi în continuare suişuri şi coborâşuri, aşa că nu mă aştept să mă simt mereu confortabil cu presiunea", a spus Swiatek. "Uneori eşti afectat, alteori deloc".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Sport