Cristiano Ronaldo, îmbrăcat în şeic arab

Celebrul fotbalist apare într-un videoclip îmbrăcat într-o tunică albă, cu eşarfa pe cap şi mantia destinată autorităţilor arabe.
Cristiano Ronaldo (screenshot video Youtube)
Mioara Stoica
25.09.2023

În decembrie 2022 Cristiano Ronaldo a semnat un contrat cu echipa Al-Nassr, aceasta fiind o adevărată revoluţie nu numai pentru Arabia Saudită, ci şi pentru lumea fotbalului în general. De la sosirea lui în ţară, fotbalistul portughez nu a ezitat să se integreze în cultura şi tradiţiile regatului, ajungând chiar să se îmbrace în şeic arab. Cu ocazia Zilei Naţionale a Arabiei Saudite, care a avut loc pe 23 septembrie, clubul de fotbal a distribuit un videoclip în care fotbalistul a dansat celebrul dans al sabiei alături de alţi coechipieri, informează publicaţia Gulf.

Ronaldo, care apare la finalul videoclipului, poartă thawb sau thobe, un veşmânt alb asemănător unei tunici până la glezne; pe cap poartă kufiya (cunoscută şi sub numele de hatta sau shemagh), eşarfa tipică în carouri roşii şi albe, ţinută de o bandă neagră, iar deasupra poartă bisht, tunica neagră în care Leo Messi a pozat după triumful Argentinei la Cupa Mondială din Qatar. Cristiano îşi completează stilul şi cu o sabie, cunoscută sub numele de scimitar.

 (screenshot video Youtube)
(screenshot video Youtube)

Deşi portughezul nu este singurul jucător care s-a îmbrăcat ca un arab, este singurul care poartă bisht, mantia cu o tradiţie milenară, confecţionată din păr de cămilă şi lână de capră, care simbolizează prestigiul. De fapt, acest veşmânt este purtat doar de familia regală la ocazii speciale, sau de unii membri ai clerului numai la ocazii speciale. Prin urmare, este un simbol foarte important în cultura ţărilor arabe.

 (screenshot video Youtube)
(screenshot video Youtube)

Astfel, echipa saudită de fotbal lasă să se înţeleagă că Ronaldo este un fel de rege pentru ei. Atacantul este plătit cu 200 de milioane de euro pe sezon, un contract istoric cu care ambele părţi par să fie mulţumite. Portughezul nu a ezitat să se mute în ţara din Orientul Mijlociu împreună cu întreaga familie. Şi nici nu ezită să ia parte la tradiţiile ţării şi să se îmbrace în costum tradiţional.

Pe pagina Instagram a echipei arabe Al-Nassr puteţi viziona videoclipul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor