Corespondenţii străini din Filipine condamnă China pentru acuzaţiile de manipulare video

Filipine a acuzat paza de coastă a Chinei că a instalat o "barieră plutitoare" într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud, 24 septembrie 2023
Filipine a acuzat paza de coastă a Chinei că a instalat o "barieră plutitoare" într-o zonă disputată din Marea Chinei de Sud, 24 septembrie 2023 (Youtube - screenshot)

Corespondenţii străini de la Manila au respins miercuri o afirmaţie a Chinei potrivit căreia Filipine ar fi pus jurnaliştii să manipuleze înregistrări video realizate în timpul misiunilor de realimentare din Marea Chinei de Sud pentru a o face să pară o "victimă", transmite Reuters.

Asociaţia Corespondenţilor Străini din Filipine (FOCAP) "se simte profund ofensată de insinuarea potrivit căreia presa este un 'scandalagiu' şi că este în cârdăşie cu guvernul pentru a promova o agendă politică", a declarat aceasta într-un comunicat.

Declaraţia a fost un răspuns la o postare a ministrului adjunct al Afacerilor Externe al Chinei, Hua Chunying, pe platforma X la 26 martie.

Hua se referea la misiunea de rutină a Filipinelor de a livra provizii pentru trupele sale staţionate pe o navă de război eşuată pe Second Thomas Shoal, unde navele gărzii de coastă chineze şi navele filipineze au avut întâlniri frecvente.

În postare, Hua a declarat că astfel de misiuni transportau întotdeauna mulţi jurnalişti la bord şi "îi puneau să manipuleze videoclipurile pe care le înregistrau pentru a face ştiri senzaţionale şi a proiecta că Filipine este o victimă".

FOCAP a declarat că "respinge şi condamnă cu fermitate afirmaţiile false şi nefondate" ale lui Hua şi ale Ambasadei Chinei din Manila, care a repostat comentariile pe platforma X.

Ambasada chineză din Filipine şi Ministerul chinez de Externe de la Beijing nu au răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Jurnalişti străini şi locali s-au alăturat şi au relatat despre misiunile de reaprovizionare în apele disputate.

FOCAP a declarat că aceste comentarii reprezintă o insultă la adresa integrităţii jurnaliştilor, adăugând că "o presă liberă şi independentă nu relatează ce i se spune, ci ceea ce observă".

Un purtător de cuvânt al Gărzii de Coastă din Filipine, care escortează navele civile care efectuează misiunile de realimentare, a declarat pe platforma X: "China pare să fi trecut cu vederea faptul că într-o ţară democratică precum Filipine preţuim foarte mult libertatea de exprimare şi libertatea presei."

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe