Ciolacu îl învinuieşte pe Cîţu pentru datoria publică a României: A venit şi a făcut împrumuturi de 200 de miliarde de lei

Marcel Ciolacu (Captură video)
Andrei Popescu
09.05.2024

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă la Buzău, că Guvernul Cîţu este de vină pentru faptul că datoria publică a ajuns la 52,4% din PIB în februarie 2024 în timpul guvernării PSD-PNL, că din cauză fostul premier Florin Cîţu a făcut împrumuturi de 200 miliarde lei.

“Păi vă spun eu [cum s-a ajuns aici – n.r.] ... de la guvernarea lui domnu Cîţu, fiindcă când a guvernat PSD, acea ciumă roşie a lăsat datoria publică la 36%. A venit domnul Cîţu care a făcut împrumuturi de 200 de miliarde de lei. Repet, 200 de miliarde de lei. Normal, şi eu am credit la bancă, şi dumneavoastră. Primele rate ţi le pui mici, când trebuie să dai banii. Corect? Pentru că, dacă vrei să îţi cumperi o locuinţă, te gândeşti că nu ţi-e suficientă locuinţa pe care o cumperi, trebuie să o şi mobilezi, trebuie să îi pui şi yală.

Şi atunci îţi pui ratele mai mari după trei, patru ani. Aşa a făcut şi domnul Cîţu. A făcut 200 de miliarde lei datorii, a venit domnul Orban... cu toate că nu au câştigat alegerile şi niciunde în lume nu se întâmplă ca partidul care a câştigat alegerile să nu fie desemnat să aibă propunerea de prim-ministru, s-a făcut o coaliţie de dreapta care a funcţionat cred că vreo opt luni. Până când, cunoaştem toţi situaţia la care s-a ajuns”, a precizat Ciolacu, întrebat cum s-a ajuns în guvernarea PSD-PNL ca datoria publică să depăşească 52% din PIB.

De asemenea, prim-ministrul a afirmat că, în cursul acestui an, datoria publică “va ajunge la 48-49%”.

“A fost un vârf de plăţi şi este normal. Ce e cel mai important este că în primele trei luni avem cel mai mare ca şi procent din PIB pentru investiţii din istoria României, 7,2%, aproximativ 100 de miliarde, cam jumătate din cât a împrumutat Cîţu. Până la primele trei luni avem investiţii deja decontate, făcute plăţile de către statul român, unele pe fonduri europene, unele din bugetul de stat, de 30 de miliarde”, a adăugat Ciolacu.

Este cel mai înalt nivel al datoriei publice, atins pe fondul împrumuturilor făcute de Ministerul Finanţelor în primele luni ale anului în contul nevoii de finanţare pentru întregul an.

Totodată, merită reamintit că Ciolacu, şeful Guvernului care a reuşit să urce deficitul la un aşa nivel, critica anterior guvernele de dreapta pe tema datoriilor.

La rândul său, liderul USR, Cătălin Drulă, i-a transmis lui Ciolacu faptul că nivelul atins de datoria publică reprezintă o “încălcare a legii responsabilităţii fiscal-bugetare” şi i-a cerut acestui să “prezinte de îndată planul de reducere a cheltuielilor”, adăugând că România nu mai poate funcţiona “pe datorie, cu împrumuturi la unele dintre cele mai mari dobânzi din Europa”.

“Potrivit legii responsabilităţii fiscal-bugetare, depăşirea pragului de 50% din PIB a datoriei publice ar trebui să declanşeze imediat un plan de reducere a cheltuielilor şi a datoriei. În loc să vină cu un plan clar, guvernul lui Marcel Ciolacu alege să ignore legea. În schimb, ce vor să facă e să aranjeze cifrele din pix. În ianuarie, datoria de 50,2% din PIB a fost „revizuită”, din pixul ministrului Finanţelor al PNL, la 49,9%. Nu mai pot merge cu ascunderea adevărului.

E timpul ca Marcel Ciolacu să iasă în faţa românilor şi să spună unde s-au dus banii împrumutaţi, să prezinte un plan real de reducere a cheltuielilor şi să oprească imediat jaful public. Datoria României afectează viaţa fiecăruia dintre noi. Banii împrumutaţi astăzi de Ciolacu şi Ciucă pentru sinecuri şi pensii speciale vor trebui plătiţi, cu dobândă, de viitoarele generaţii. Pe 9 iunie, nu îi lăsa să îţi fure viitorul. Dreapta Unită va opri jaful public şi va lăsa mai mulţi bani în buzunarele românilor care muncesc cinstit”, a mai precizat Drulă, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor