Australian Open. Djokovic supravieţuieşte în meciul cu Prizmic, în cel mai stimulant debut de Grand Slam din istorie

Numărul 1 mondial supravieţuieşte unui duel de patru ore cu croatul de la #NextGenATP
Novak Djokovic împreună cu Dino Prizmic, la Melbourne (screenshot via Youtube)
Mioara Stoica
14.01.2024

Întâlnirea lui Novak Djokovic cu istoria la Australian Open a fost activată duminică, 14 ianuarie. Numărul 1 în clasamentul Pepperstone ATP a avut un debut emoţionant la Melbourne Park, unde a fost prins în cel mai lung prim tur de Grand Slam din cariera sa.

Djokovic l-a învins fără probleme, cu 6-2, 6-7(5), 6-3, 6-4, pe croatul #NextGenATP Dino Prizmic, unul dintre cei mai talentaţi tineri, capabil să facă o surpiză în partida cu primul favorit, la doar 18 ani.

"Merită toate aplauzele pe care le-a primit în această seară", a declarat Djokovic după ce Prizmic a părăsit terenul în aplauzele publicului din Melbourne. "Este un jucător incredibil, foarte matur pentru vârsta lui, a gestionat situaţia excepţional de bine pe teren".

"Acesta este momentul lui, sincer. Ar fi putut fi chiar meciul lui. A avut un break avans în setul al treilea, a luptat de la 0-4 cu o minge de break [în setul al patrulea]. El a concurat. A dat dovadă de o mentalitate şi de o rezilienţă extraordinară. M-a făcut să-mi merit locul în seara asta".

Entuziasmul lui Prizmic, campionul în exerciţiu la juniori de la Roland Garros şi debutant pe tabloul principal de Grand Slam, a transformat primul meci al favoritului principal într-un meci palpitant pentru fani. Publicul de pe Rod Laver Arena a aplaudat eforturile unui talent proaspăt, capabil să sfideze un jucător de neatins în noaptea australiană.

Deşi Djokovic a reuşit să preia controlul devreme pe terenul său preferat, răspunsul de partea cealaltă a fileului nu a întârziat să apară. Cu un joc solid pe fundul terenului şi cu un rever puternic, croatul a reuşit să întoarcă scorul, câştigând tiebreak-ul în setul secund şi un break (3-2) în setul al treilea.

Pe un teritoriu pe care îl cunoaşte ca nimeni altul, scena unor mari fapte mari de-a lungul carierei sale, Djokovic şi-a găsit calmul în momentul decisiv. Departe de a intra în panică, sârbul a reacţionat, reuşind opt game-uri consecutive, răsturnând setul al treilea şi deschizând setul al patrulea înainte de a încheia primul său meci la Melbourne.

Cu o carieră maiestuoasă în spate, Novak nu a dat semne de oboseală în faţa elanului tânăr al adversarului său. Aproape de 37 de ani, sârbul şi-a păstrat intactă candidatura de a deveni doar al treilea om din "Era Open" care câştigă mai multe titluri la Australian Open după ce a împlinit 35 de ani (Ken Rosewall, Roger Federer).

Atmosfera australiană îl aşteaptă pe Djokovic în cea mai bună formă în turul următor, unde va întâlni un localnic de cealaltă parte a benzii. Novak, care are 29 de victorii consecutive la Australian Open, unde are un bilanţ de 90-8 în carieră, se va confrunta cu o rachetă australiană, în persoana lui Marc Polmans sau Alexei Popyrin.

"Am început foarte bine. Încerc să mă bucur de fiecare moment pe teren", a declarat Djokovic. "Evident că am suferit în diferite faze în această seară şi îi dau tot creditul. Pentru planul său de joc fantastic, având un răspuns pentru orice. A fost un bun efort fizic”.

"Am avut câteva momente bune. Mi-aş fi dorit să fi jucat mai bine şi mai agresiv, dar nu am jucat aici de un an, pre-sezonul a fost foarte scurt şi fizic încă nu sunt la maxim. Acum mai am câteva zile până la următorul meci, sper să fiu în cea mai bună formă până atunci”.

Articol realizat cu informaţii ATP şi YouTube.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor