Vizita lui Blinken în China a început sub amprenta unor dezacorduri profunde între cele două state rivale

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken (X - Antony Blinken)
Redacţia
24.04.2024

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit miercuri la Shanghai, în contextul în care legăturile dintre SUA şi China sunt mai stabile, dar cu o serie de probleme nerezolvate ce ameninţă stabilitatea relaţiilor dintre rivalii globali, relatează Reuters.

Blinken se va întâlni cu lideri din mediul de afaceri înainte de a se îndrepta spre Beijing pentru a discuta vineri cu omologul său, ministrul de Externe, Wang Yi, şi probabil cu preşedintele Xi Jinping.

Vizita lui Blinken este cel mai recent contact de nivel înalt între cele două naţiuni care, împreună cu grupurile de lucru pe probleme de la comerţ global la comunicare militară, au temperat acrimonia publică care a dus relaţiile la minime istorice începând cu anul trecut.

Dar Washingtonul şi Beijingul au făcut puţine progrese în ceea ce priveşte reducerea aprovizionării Chinei cu substanţe chimice folosite pentru fabricarea fentanilului, Taiwanul rămâne un punct fierbinte, iar tensiunile se intensifică din cauza sprijinului acordat de China Rusiei în războiul dus de Putin în Ucraina.

Deşi este puţin probabil să se înregistreze progrese semnificative în timpul vizitei, ambele ţări doresc "linii deschise de comunicare pentru a evita scenarii incomode", a declarat Alfred Wu, profesor asociat la Şcoala de politici publice Lee Kuan Yew din Singapore.

Blinken va face presiuni asupra Chinei pentru a împiedica firmele acesteia să îşi retehnologizeze şi să reaprovizioneze baza de apărare a Rusiei. Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022, la doar câteva zile după ce a convenit un parteneriat "fără limite" cu Beijingul şi, deşi China s-a ferit să furnizeze arme, oficialii americani avertizează că firmele chineze trimit tehnologie cu dublă utilizare care ajută efortul de război al Rusiei.

Fără a oferi detalii, un oficial de rang înalt al Departamentului de Stat care a informat vineri reporterii a declarat că Washingtonul este pregătit să "ia măsuri" împotriva firmelor chineze pe care le consideră că aduc prejudicii securităţii americane şi europene.

Statele Unite au discutat despre aplicarea de sancţiuni băncilor chinezeşti din cauza sprijinului acordat de această ţară Rusiei, dar oficialii au declarat pentru Reuters că nu au încă un plan în acest sens.

Washingtonul nu a vrut până acum să sancţioneze marile bănci chineze - acest lucru fiind considerat de mult timp de analişti drept o opţiune "nucleară" - din cauza efectelor pe care le-ar putea avea asupra economiei globale şi asupra relaţiilor dintre SUA şi China.

Un oficial al Ministerului chinez de Externe, citat marţi de agenţia de presă de stat Xinhua, a declarat că relaţiile "au arătat o tendinţă de oprire a declinului şi de stabilizare", de când Biden şi Xi s-au întâlnit la San Francisco, în noiembrie.

Dar oficialul a criticat ceea ce a numit "strategia încăpăţânată a Washingtonului de a controla China, precum şi cuvintele şi faptele sale abuzive de a interveni în afacerile interne ale Chinei, de a păta imaginea Chinei şi de a submina interesele Chinei".

Apel la reţinere în privinţa Taiwanului

Vizita are loc, de asemenea, după ce Congresul american a avansat în acest weekend cu un proiect de lege care include noi fonduri pentru Taiwan şi cu aprozimativ o lună înainte ca insula guvernată democratic să învestească un nou preşedinte, Lai Ching-te, care, la fel ca predecesorul său, respinge pretenţiile Chinei asupra insulei.

Înalt oficialul Departamentului de Stat a declarat că părţile ar trebui "să evite să întreprindă acţiuni provocatoare care ar putea creşte tensiunile şi să dea dovadă de reţinere" înainte de învestire. "Acesta va fi mesajul nostru în continuare", a adăugat oficialul.

Un efort de a forţa compania chineză ByteDance să vândă aplicaţia de socializare TikTok sau să se confrunte cu o interdicţie în SUA câştigă adepţi în Congres, un semn al apetitului tot mai mare al Washingtonului de a înfrunta Beijingul pe probleme economice.

De asemenea, se aşteaptă ca Blinken să ridice problema drepturilor omului, inclusiv a modului în care China tratează musulmanii din regiunea vestică Xinjiang.

Alţi oficiali americani s-au întâlnit sau şi-au sunat recent omologii chinezi, ca parte a efortului mai larg al SUA de a menţine deschise liniile de comunicare.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, a fost la începutul acestei luni la Beijing şi la Guangzhou, un centru de producţie din sudul ţării, iar săptămâna trecută secretarul Apărării, Lloyd Austin, a vorbit cu omologul său chinez pentru prima dată în ultimele 18 luni.

Totodată, consilierul pentru securitate naţională al lui Biden, Jake Sullivan, a purtat discuţii în mod regulat cu Wang, cu scopul, după cum spune administraţia, de a gestiona în mod responsabil competiţia dintre cele două puteri.

În ciuda tensiunilor, au existat încercări de a găsi un teren comun în probleme precum conflictul din Orientul Mijlociu.

După o presupusă lovitură israeliană asupra unei unităţi consulare iraniene din Damasc la începutul acestei luni, Blinken a vorbit cu Wang, precum şi cu reprezentanţi ai altor ţări care au legături cu Iranul, "pentru a clarifica faptul că escaladarea nu este în interesul nimănui şi că ţările ar trebui să îndemne Iranul să nu escaladeze situaţia", a declarat un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat, la 11 aprilie.

Wang Huiyao, fondator şi preşedinte al think tank-ului Center for China and Globalization, cu sediul la Beijing, a declarat că această comunicare a arătat potenţialul celor două ţări de a lucra împreună.

"Ei îşi vând tot petrolul Chinei, aşa că atunci când China spune: 'Ei bine, opriţi-vă', atunci trebuie să se gândească la asta", a spus Wang despre Iran.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor