Inundaţii istorice în Brazilia, apele ajung în centrul oraşului Porto Alegre: Dezastrul meteorologic se soldează deja cu 37 de morţi [video]

În întreaga regiune sunt date dispărute 74 de persoane, iar alte mii au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele.
Porto Alegre, Brazilia (screenshot via @lucianocarvaIho)
Mioara Stoica
04.05.2024

După trei zile de ploi abundente, râul Guaíba a atins vineri dimineaţă 4,50 metri, ceea ce nu s-a mai văzut din 1941

Inundaţiile istorice care afectează Statul Rio Grande do Sul din sudul Braziliei, care au provocat deja 37 de morţi, au ajuns vineri, 3 mai, în centrul oraşului Porto Alegre, după ce râul care îl traversează a atins cel mai înalt nivel din ultimele opt decenii.

Primăria capitalei regionale cu 1,3 milioane de locuitori a anunţat vineri dimineaţă că 32 de străzi au fost blocate total sau parţial din cauza inundaţiilor, inclusiv importantul bulevard Mauá, care trece de-a lungul râului Guaíba, şi a recomandat locuitorilor să evite centrul istoric.

În plus, autorităţile au închis câteva centre de sănătate şi au suspendat funcţionarea unei părţi din sistemul de alimentare cu apă al oraşului, ceea ce înseamnă că până la 20 de cartiere, inclusiv centrul istoric, ar putea rămâne fără apă.

În acest stat, 74 de persoane sunt date dispărute, iar alte mii de persoane au fost nevoite să îşi părăsească locuinţele, 7.165 fiind cazate în adăposturi publice şi alte 17.000 în casele rudelor sau prietenilor.

Salvarea oamenilor este prioritară

Acest stat cu 11 milioane de locuitori, care se învecinează cu Uruguay şi Argentina, a cunoscut în ultimul an o serie de fenomene meteorologice extreme asociate cu fenomenul El Niño, care provoacă precipitaţii sporite în sudul ţării.

Volumul excepţional al debitelor fluviale a multiplicat alertele în acest stat pentru ruperea barajelor care ameninţă să agraveze dezastrul, în special o structură avariată pe râul das Antas, în municipalitatea Cotipora.

Inundaţiile nu au provocat doar revărsarea râurilor, ci şi alunecări de teren. Apele au crescut şi au lăsat comunităţile izolate.

Imaginile din întreaga regiune, în special din centru, arată "cel mai grav dezastru" din istoria statului, aşa cum a fost descris de guvernatorul din Rio Grande do Sul, Eduardo Leite.

Sunt zone imense complet inundate, râuri care mătură poduri şi drumuri, precum şi salvări dramatice de oameni aflaţi pe acoperişuri sau pe punctul de a fi luaţi de ape.

Morţi şi dispăruţi

Bilanţul victimelor a crescut la 37 de morţi, iar 74 de persoane sunt date dispărute, potrivit unui nou raport al Protecţiei Civile a statului. În plus, 56 de persoane au fost rănite.

Fenomenul meteorologic, care a lovit teritoriul sudic cu ploi abundente, vijelii şi grindină, a afectat 351.000 de locuitori, iar aproximativ 17.000 de persoane au fost strămutate în 235 de comune.

Dar cifrele privind dezastrul sunt doar "preliminare", a avertizat joi guvernatorul. Inundaţiile care acoperă suprafeţe uriaşe fac imposibilă evaluarea dimensiunii dezastrului.

De asemenea, guvernatorul a avertizat joi că râul Guaíba din Porto Alegre ar putea creşte rapid şi ar putea ajunge la un nivel de cinci metri.

Posibila creştere ar putea provoca cea mai mare inundaţie din istoria oraşului, depăşind-o pe cea înregistrată în 1941, a avertizat el.

Brigăzile de salvare încearcă să ajungă în numeroase municipalităţi izolate, fără comunicaţii şi cu drumuri blocate, pentru a asigura aprovizionarea cu alimente.

Guvernul federal a mobilizat 12 avioane, 45 de vehicule şi 12 bărci, inclusiv 626 de membri ai forţelor armate pentru a ajuta populaţia afectată.

Condiţiile meteorologice nu se îmbunătăţesc

Condiţiile meteorologice nu ajutată: ploile persistente au îngreunat eforturile de ajutorare, iar multe zone sunt încă inaccesibile.

Prognozele meteorologice indică faptul că se aşteaptă ca ploile abundente să continue până sâmbătă.

Acesta este al doilea dezastru care loveşte Rio Grande Sul într-o perioadă scurtă de timp. În septembrie anul trecut, un ciclon devastator a provocat moartea a cel puţin 31 de persoane în această localitate.

Articolul a fost realizat cu informaţii AFP, EFE şi YOUTUBE.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor