Statele Unite pregătesc un pachet de armament de 1 miliard de dolari pentru Ucraina [Surse]

Rachetă anti-tanc Javelin testată de soldaţi americani
Rachetă anti-tanc Javelin testată de soldaţi americani (Wikimedia.org)
Redacţia
24.04.2024

Statele Unite pregătesc un pachet de ajutor militar de 1 miliard de dolari pentru Ucraina, primul care va proveni din proiectul de lege Ucraina-Israel care urmează să fie semnat, au declarat marţi, pentru Reuters, doi oficiali americani.

Pachetul de ajutor include vehicule, muniţie de apărare antiaeriană Stinger, muniţie suplimentară pentru sistemele de rachete de artilerie de mare mobilitate, muniţie de artilerie de 155 de milimetri, muniţii antitanc TOW şi Javelin şi alte arme care pot fi folosite imediat pe câmpul de luptă, au menţionat oficialii, sub rezerva anonimatului.

Preşedintele Joe Biden ceruse Congresului SUA să acorde un ajutor de 60,8 miliarde de dolari Ucrainei, dar iniţiativa s-a blocat când republicanii din Camera Reprezentanţilor au refuzat să avanseze măsura luni de zile.

Marţi, Senatul era aşteptat să voteze patru proiecte de lege adoptate acum de Cameră. Unul pentru Ucraina, al doilea cu 26 de miliarde de dolari pentru Israel, al treilea cu 8,12 miliarde de dolari "pentru a contracara China comunistă" în Indo-Pacific şi al patrulea care include o potenţială interzicere a aplicaţiei de socializare TikTok.

Proiectul de lege ucrainean prevede, de asemenea, transferul de ATACMS (Sisteme de Rachete Tactice ale Armatei) cu o rază de acţiune de până la 305 kilometri, pe care Kievul s-a angajat să nu le folosească în interiorul teritoriului Rusiei.

În ultimele săptămâni, Rusia şi-a intensificat bombardamentele cu rază lungă de acţiune asupra infrastructurii energetice şi a oraşelor ucrainene, sporind presiunea asupra Kievului, în timp ce forţele Moscovei, mai numeroase şi mai bine echipate, avansează încet pe câmpul de luptă din estul ţării.

Odată ce proiectul de lege privind Ucraina va fi semnat, fondurile pentru refacerea stocurilor se vor redresa, atenuând îngrijorările Pentagonului că utilizarea Autorităţii Prezidenţiale de Retragere (Presidential Drawdown Authority/PDA) pentru a ajuta Ucraina ar compromite pregătirea militară a SUA.

Zeci de miliarde de dolari din proiectul de lege au fost alocate pentru cumpărarea de înlocuitori pentru armele trimise în Ucraina, împreună cu cheltuieli de transport şi administrative.

Proiectul de lege îi acordă preşedintelui o Autoritate Prezidenţială de Retragere suplimentară în valoare de 8 miliarde USD.

Acest lucru, adăugat la cele 3,9 miliarde USD rămase din PDA autorizate anterior, înseamnă că Biden poate transfera arme în exces din stocurile americane în valoare de 11,9 miliarde USD fără aprobarea Congresului, ca răspuns la o situaţie de urgenţă.

Pe măsură ce fondurile de reaprovizionare vor fi utilizate, companiile americane de apărare ar obţine mai multe contracte, pe măsură ce războiul dintre Rusia şi Ucraina se va intensifica.

Experţii se aşteaptă la o creştere a portofoliului de comenzi al RTX, alături de alte companii importante care primesc contracte guvernamentale, precum Lockheed Martin, General Dynamics şi Northrop Grumman, în urma adoptării legii de suplimentare a cheltuielilor.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor