Zona crepusculară. Oamenii de ştiinţă susţin că pandemia de COVID-19 a afectat Luna

Superlună în Adelaide, Australia (Paul Kane / Getty Images)
Redacţia
01.10.2024

Oamenii de ştiinţă susţin că s-a întâmplat ceva ciudat atunci când Pământul a fost cuprins de pandemia de COVID-19 la începutul anului 2020: Luna a devenit substanţial mai rece, relatează The Byte.

După cum se detaliază într-un articol recent publicat în revista Monthly Notices of the Royal Astronomical Society: Letters, oamenii de ştiinţă de la Laboratorul de Cercetare Fizică din Ahmedabad, India, au observat că temperaturile suprafeţei lunare pe timp de noapte au scăzut substanţial în şase locuri de observaţie de pe partea apropiată a Lunii.

Ei prespun că această „scădere anormală” ar fi fost cauzată de o scădere bruscă a radiaţiilor emise de Pământ, pe măsură ce activitatea umană a scăzut în timpul blocajelor globale, care au limitat cantitatea de poluare şi căldură generală emisă de planeta noastră pe timp de noapte.

„Prin urmare, studiul nostru arată că este posibil ca Luna să fi experimentat efectul blocării COVID-19, vizualizat ca o scădere anormală a temperaturilor de la suprafaţăa lunară pe timp de noapte în acea perioadă”, au concluzionat oamenii de ştiinţă în articolul lor.

De asemenea, rezultatele indică faptul că studierea oscilaţiilor de temperatură ale Lunii ne-ar putea oferi o „platformă stabilă pentru a studia bilanţul de radiaţii al Pământului şi schimbările climatice”.

Moondemia globală

În timpul zilei, o mare parte din lumina Soarelui este reflectată înapoi în spaţiu de atmosfera Pământului, în timp ce doar o parte este absorbită. Luna este, de asemenea, bombardată cu radiaţii de la Soare în timpul zilei.

Pe timp de noapte, însă, situaţia este substanţial diferită, întrucât „Luna primeşte radiaţii doar de la Pământ şi, prin urmare, poate influenţa temperaturile de suprafaţă din timpul nopţii”.

Oamenii de ştiinţă au demonstrat anterior că temperaturile nocturne pot oscila în funcţie de cantitatea de radiaţie terestră emisă de Pământ.

În timpul primelor blocaje COVID-19, activităţile umane şi nivelurile de poluare asociate au scăzut substanţial, oferind oamenilor de ştiinţă o oportunitate unică de a studia schimbările climatice.

Iar efectul a fost atât de pronunţat încât s-a putut măsura chiar şi o „scădere anormală” a temperaturilor nocturne pe Lună, la sute de mii de kilometri distanţă.

Acest lucru ar putea permite oamenilor de ştiinţă să utilizeze suprafaţa lunară ca teren de testare perfect pentru a studia efectele schimbărilor climatice care au loc pe Pământ.

„În această lucrare, am utilizat o oportunitate rară şi unică a COVID-19 pentru a realiza studiul nostru, care s-ar putea să nu se mai întâmple niciodată. Acesta poate fi, de asemenea, fundamentat în continuare de observatoarele de pe Lună în viitor, aşa cum susţin unii cercetători”, au scris oamenii de ştiinţă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor