Ziare.com: Judecătoare CSM, apropiată a Liei Savonea, suspectată de plagiat. Răspunsul instituţiei: "Nu reprezintă informaţii de interes public"

Consiliul Superior al Magistraturii - CSM
Consiliul Superior al Magistraturii - CSM (Epoch Times România)

Pe data de 18 noiembrie a fost înregistrată la Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) o sesizare privind un plagiat săvârşit de judecătoarea Mariana Ghena de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, relatează Ziare.com.

Judecătoarea Mariana Ghena este considerată a fi o apropiată a fostei şefe CSM Lia Savonea, care are o mare influenţă în sistemul de justiţie.

Suspiciunea de plagiat planează asupra tezei de doctorat a Marianei Ghena, intitulată "Tactica ascultării martorilor şi a învinuitului in procesul penal: modalităţi tactice de interogare a învinuitului sau inculpatului".

Teza de doctorat a fost susţinută în anul 2007 la Universitatea Bucureşti, Facultatea de Drept. Îndeplinind toate cerinţele cu privire la existenţa plagiatului, sesizarea a primit curs în vederea demarării procesului de analizare şi soluţionare a acesteia de către CNATDCU.

În motivaţia sesizării se spune că drept urmare a obţinerii titlului de doctor, Mariana Ghena "a beneficiat de definitivarea statutului de lector universitar şi obţine până în prezent sporul salarial/indemnizaţia de doctor."

În baza tezei de doctorat, Mariana Ghena a publicat, în anul 2007, şi cartea "Ancheta judiciară din perspectivă psihologică". Autorul acuzei susţine că în teza de doctorat există "capitole întregi copiate aproape fără nicio modificare din câteva cărţi de specialitate." Şi urmează un şir lung de exemple de capitole copiate şi sursa originală a acestora. Bineînţeles că, până la verdictul final dat de CNATDCU, nu poate nimeni să spună că Mariana Ghena a plagiat.

Biroul de presă consideră că plagiatul nu e informaţie de interes public

Publicaţia citată a cerut, prin biroul de presă al CSM, o părere despre aceste suspiciuni şi doamnei judecător. Însă, biroul de presă ne-a transmis că informaţiile solicitate nu sunt de interes public:

"Noţiunea de informaţie de interes public, după cum rezultă din dispoziţiile art. 2 lit b) din Legea nr. 544/2001 privind liberal acces la informaţiile de interes public, se referă la orice informaţie care priveşte activităţile sau rezultă din activităţile unei autorităţi publice sau instituţii publice, indiferent de suportul ori de forma sau de modul de exprimare a informaţiei.

Astfel, informaţiile solicitate de dumneavoastră nu reprezintă, în accepţiunea Legii nr. 544/2001, informaţii de interes public care să rezulte din activităţile Consiliului Superior al Magistraturii ca instituţie/autoritate publică."

Articolul integral aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne