Zi neagră pentru Tăriceanu: A fost trimis în judecată în dosarul mitei de 800.000 de dolari

Calin Popescu Tariceanu
Calin Popescu Tariceanu (Epoch Times România)

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a fostului premier Călin Popescu Tăriceanu pentru luare de mită, a declarat, miercuri, instituţia. Anunţul vine la o zi după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus trimiterea în judecată a lui Tăriceanu în dosarul în care acesta este acuzat de abuz în serviciu şi complicitate la comiterea infracţiunii de uzurpare de calităţi oficiale.

Mai exact, procurorii DNA îl acuză pe Tăriceanu că ar fi pretins (în cursul anului 2007) şi ar fi primit (în cursul anului 2008), în mod indirect, de la reprezentanţii unei companii austriece, foloase materiale în valoare de 800.000 USD, constând în plata unor servicii de consultanţă. În schimb, fostul premier şi-a exercitat atribuţiile de la acea vreme astfel încât să fie adoptate o serie de hotărâri favorabile companiei, respectiv hotărârile de guvern nr. 199/2008, 634/2008, 1193/2008 şi 1451/2008.

“Fapta de pretindere a prim-ministrului Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu s-ar fi realizat, în perioada aprilie - mai 2007, în mod indirect, prin intermediul unui om de afaceri (trimis în judecată în anul 2019 pentru complicitate la luare de mită), care ar fi solicitat în numele prim-ministrului un comision de 10% din valoarea actelor adiţionale/plăţilor la un contract comercial derulat de compania austriacă, în schimbul adoptării hotărârilor de guvern care urmau să permită acest lucru, conform intereselor companiei. Fapta de primire de către prim-ministrul Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu, în cursul anului 2008, în mod indirect, s-ar fi realizat prin două acţiuni de primire (la 07.11.2008 a sumei de 500.000 USD şi la 25.11.2008 a sumei de 300.000 USD)”, se arată în rechizitoriul întocmit de procurori.

De asemenea, potrivit procurorilor DNA, suma totală de 800.000 USD, reprezentând comisionul plătit de reprezentanţii firmei austriece, prin intermediul unor companii offshore, ar fi fost folosită în beneficiul fostului premier, pentru acoperirea unor cheltuieli de campanie electorală, suma fiind transferată unei firme de consultanţă.

“În vederea confiscării obiectului infracţiunii de luare de mită, în cauză s-a dispus sechestru asigurator pe bunuri imobile aparţinând suspectului Popescu-Tăriceanu Călin Constantin Anton până la concurenţa sumei de 800.000 USD, echivalent în lei - 3.204.640 lei”, se mai arată în rechizitoriu.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu propunerea de menţinere a măsurilor asiguratorii dispuse asupra bunurilor lui Tăriceanu.

Reamintim că, în luna ianuarie a acestui an, procurorii DNA au anunţat că au schimbat “încadrarea” fostului premier de la “suspect” la cel de “inculpat” în dosarul în care este acuzat de luare de mită.

Într-o postare pe Facebook la acea vreme, Tăriceanu a acuzat că dosarul ar fi “eminamente politic”, că “nu există nici o probă cu privire la vreo mită” şi totul ar fi doar “o poveste a unor procurori obedienţi”.

“Interesantă decizia DNA de a face public conţinutul fiecărui act procedural pe care îl derulează în dosarul de presupusă mită! Ar fi fost bine dacă ar proceda la fel şi cu ancheta celor 6 case ale dlui Iohannis sau cu şpăgile luate de fruntaşii partidelor de guvernământ! Dar la noi, ca la nimeni, legea e pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă! În condiţiile în care ancheta penală nu este publică (valabil şi pentru DNA, dar la ei nu se aplică!), pot doar să vă asigur că acest dosar este unul eminamente politic. Nu există nici o probă cu privire la vreo mită, ci doar o poveste a unor procurori obedienţi!”, a susţinut Tăriceanu. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne