Zelenski le cere ruşilor care nu pot evita mobilizarea să saboteze armata rusă: Împiedicaţi orice operaţiune

Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski (president.gov.ua)

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut oamenilor din teritoriile ocupate de ruşi în Ucraina să evite prin orice mijloc recrutarea în armata rusă, şi, în cazul în care nu reuşesc să scape, atunci să saboteze orice activitate a inamicului şi să furnizeze trupelor ucrainene informaţii despre acesta.

„Lumea va reacţiona în mod absolut corect la referendumurile false - acestea vor fi condamnate fără echivoc, precum şi la mobilizarea criminală pe care ocupanţii încearcă în prezent să o desfăşoare în Crimeea şi în alte părţi ale Ucrainei, pe care le controlează până în prezent. Acestea nu sunt doar crime împotriva dreptului internaţional şi a legislaţiei Ucrainei. Acestea sunt crime împotriva unor persoane specifice, împotriva naţiunii.

Acum, în Crimeea, există încercări de a găsi şi de a mobiliza cât mai mulţi oameni posibil. Avem deja dovezi în acest sens. Aceasta este o încercare deliberată a Rusiei de a distruge poporul tătar din Crimeea, aceasta este o încercare deliberată a statului agresor de a lua viaţa cât mai multor locuitori ai teritoriului invadat de trupele ruseşti.

Am o rugăminte simplă pentru toţi oamenii noştri din teritoriul ocupat temporar: salvaţi-vă vieţile şi ajutaţi-ne să slăbim şi să distrugem ocupanţii. Ascundeţi-vă de mobilizarea rusă prin orice mijloace. Evitaţi scrisorile de recrutare. Încercaţi să ajungeţi pe teritoriul liber al Ucrainei.

Dar dacă ajungeţi în armata rusă, sabotaţi orice activitate a inamicului, împiedicaţi orice operaţiune rusă, furnizaţi-ne orice informaţie importantă despre ocupanţi - bazele lor, cartierele generale, depozitele cu muniţie. Şi, cu prima ocazie, treceţi pe poziţiile noastre. Faceţi totul pentru a vă salva viaţa şi pentru a ajuta la eliberarea Ucrainei”, a declarat Zelenski, vineri seara, într-un discurs adresat cetăţenilor ţării.

Remarcile lui Zelenski vin în contextul în care, miercuri, preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat „mobilizarea parţială” a 300.000 de rezervişti militari - o premieră în Rusia după cel de-Al Doilea Război Mondial - şi referendumuri în zonele ocupate din Ucraina pentru a le face parte din Rusia.

Referendumurile vor avea loc în Doneţk şi Luhansk - care împreună formează Donbasul - precum şi în regiunile Zaporojie şi Herson. Oficialii din aceste regiuni au susţinut că votul se va desfăşura în perioada 23 - 27 septembrie.

NATO a condamnat în cei mai „duri termeni posibili” referendumurile false anunţate. Într-un comunicat, alianţa a susţinut că posibilele anexări nu au nicio „legitimitate” şi reprezintă o încălcare flagrantă a Cartei ONU.

Totodată, secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg a susţinut, vineri, că organizaţia îşi va intensifica ajutorul pentru Kiev ca răspuns la aceste referendumuri.

„Răspunsul nostru, răspunsul NATO, este să intensificăm sprijinul. Cel mai bun mod de a pune capăt acestui război este de a-i întări în continuare pe ucraineni pe câmpul de luptă, astfel încât să poată, la un moment dat, să se aşeze la masă şi să ajungă la o soluţie acceptabilă pentru Ucraina şi care să păstreze Ucraina ca naţiune suverană şi independentă în Europa”, a afirmat Stoltenberg.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe