Zelenski, la ONU: Care este "adevăratul interes" al Chinei în spatele planului său de a pune capăt războiului din Rusia?

Preşedintele Volodimir Zelenski, vorbind la cea de-a 79-a Adunare Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, 25 septembrie 2024 (Getty Images)
Redacţia
27.09.2024

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ţinut un discurs la cea de-a 79-a Adunare Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (AGONU) în care a vizat direct naţiunile care ajută Moscova: China, Coreea de Nord şi Iran, potrivit Fox News.

Liderul ucrainean a făcut pentru prima dată apel nu numai la naţiunile care furnizează direct arme Moscovei, ci şi la cele care au rămas complice în refuzul lor de a sprijini cererile Ucrainei ca preşedintele rus Vladimir Putin să îşi retragă trupele.

„Trebuie să spunem clar că războiul s-a terminat. Aceasta este formula de pace - ce parte din aceasta ar putea fi inacceptabilă pentru oricine care susţine Carta ONU? Dacă cineva din lume caută alternative [...] înseamnă probabil că ei înşişi vor să facă o parte din ceea ce face Putin. [Aceasta] dezvăluie dorinţa pe care o ascund”, a spus Zelenski.

„Şi când duo-ul chinezo-brazilian încearcă să crească într-un cor de voci cu cineva din Europa, cu cineva din Africa, spunând ceva alternativ la o pace deplină şi justă, apare întrebarea - care este adevăratul interes?”, a continuat el.

Comentariile lui Zelenski se refereau la o încercare de câteva luni a Chinei de a obţine sprijinul altor naţiuni pentru un plan de pace în şase puncte pe care l-a introdus în mai, în coordonare cu Brazilia, mai degrabă decât să sprijine planul în 10 puncte pe care Ucraina l-a introdus prima dată în 2022.

Planul Chinei nu a fost îmbrăţişat de naţiunile occidentale deoarece nu numai că nu conţinea măsuri concrete pentru a pune capăt războiului, dar nu cerea în mod explicit retragerea Rusiei din Ucraina.

Reprezentanţii chinezi nu s-au adresat organismului ONU, deşi preşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a declarat marţi că încurajează planul comun.

Pe un ton la fel de hotărât, Zelenski a făcut apel la Iran şi Coreea de Nord care furnizează direct ajutor militar Rusiei - un pas pe care nu l-a mai făcut până acum în cadrul reuniunii internaţionale, în pofida faptului că Teheranul a furnizat drone de război Moscovei timp de peste doi ani.

Un subiect pe care liderul ucrainean l-a abordat în mod regulat, şi asupra căruia a atras din nou atenţia, este ameninţarea pe care Rusia o reprezintă pentru securitatea nucleară.

În anii trecuţi, Zelenski a reamintit Adunării Generale a ONU că securitatea nucleară nu este o preocupare doar pentru Ucraina, iar miercuri a avertizat că „radiaţiile nu vor respecta frontierele statelor”.

Rusia a vizat în mod repetat sectorul energetic al Ucrainei, în încercarea de a rupe ţara de sursele sale de energie, în special în timpul lunilor de iarnă.

„Rusia a distrus toate centralele noastre termice şi o mare parte din capacitatea noastră hidroelectrică. Acesta este modul în care Putin se pregăteşte pentru iarnă, sperând să chinuie milioane, milioane de ucraineni”, a spus el.

Zelenski a spus că acum, nu numai că Putin caută să folosească aceeaşi strategie în apropierea iernii, dar plănuieşte, de asemenea, să vizeze centralele nucleare pentru a le deconecta de la reţeaua electrică - o tactică pe care se presupune că o foloseşte bazându-se pe imagini din satelit furnizate de alte naţiuni, deşi Zelenski nu a precizat care sunt acestea.

„Deoarece Rusia nu poate învinge rezistenţa poporului nostru pe câmpul de luptă, Putin caută alte modalităţi de a înfrânge spiritul ucrainean”, a avertizat Zelenski.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor