Zelenski anunţă o victorie majoră: Liman - un important centru logistic - a fost "complet curăţat" de forţele ruse

Volodimir Zelenski filmându-se noapte în Kiev, pentru a încuraja poporul ucrainean să lupte împotriva invaziei ruse
Volodimir Zelenski filmându-se noapte în Kiev, pentru a încuraja poporul ucrainean să lupte împotriva invaziei ruse (Captură video)

Liman este acum "complet curăţat" de forţele ruse, a anunţat, duminică, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski într-o scurtă înregistrare video pe canalul său Telegram.

Oraşul Liman din estul Ucrainei este un punct strategic, un important centru logistic.

Liman a fost poziţionat peste liniile de aprovizionare pe care Rusia le-a folosit pentru a-şi împinge trupele şi echipamentele spre sud şi vest.

Este cea mai importantă victorie pe câmpul de luptă obţinută de Kiev în ultimele săptămâni, despre care un oficial de rang înalt a declarat că ar putea oferi un punct de sprijin pentru noi victorii în est, potrivit Reuters.

Nu a existat niciun comentariu din partea forţelor armate ruse cu privire la statutul oraşului, însă, cu o zi în urmă, Ministerul rus al Apărării a transmis că îşi retrage trupele din zonă "în contextul unei ameninţări de încercuire".

Eliberarea oraşului este cel mai recent eşec usturător pentru Putin care a venit după ce vineri preşedintele rus a anunţat anexarea a patru regiuni care acoperă aproape o cincime din Ucraina, zonă ce include oraşul Liman.

Forţele ruse au capturat oraşul Liman de la Ucraina în luna mai şi l-au folosit ca un centru logistic şi de transport pentru operaţiunile sale în nordul regiunii Doneţk, eliberarea sa fiind cea mai mare pierdere a Rusiei pe câmpul de luptă de la contraofensiva fulgerătoare a Ucrainei în nord-estul regiunii Harkiv, luna trecută.

Serhi Haidai, guvernatorul regiunii Luhansk care se învecinează cu Doneţk, a declarat că preluarea controlului asupra oraşului Liman ar putea ajuta Ucraina să recupereze teritoriul pierdut în regiunea sa, a cărei capturare completă a fost anunţată de Moscova la începutul lunii iulie, după săptămâni de avansuri mărunte.

"Eliberarea acestui oraş din regiunea Doneţk este unul dintre factorii cheie pentru continuarea dezocupării regiunii Luhansk", a scris Haidai, duminică, pe aplicaţia de mesagerie Telegram.