Zegrean: Nu noi am stabilit rezultatul referendumului

Magistraţi ai Curţii Constituţionale la Palatul Cotroceni, iunie 2012 (Epoch Times România)
Cristina Boiangiu
22.08.2012

Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat că nu magistraţii de la CC au stabilit rezultatul referendumului de pe 29 iulie, ci ei doar au făcut o constatare, pe baza cifrelor trimise de Biroul Electoral Central.

El a spus că a fost luat în calcul "tot ce trebuia", făcând astfel referire la actele pe care le-a solcitat de la Guvern şi pe care le-a primit pe 20 august.

Zegrean a fost întrebat cum vede faptul că judecătorul Ion Predescu a afirmat că referendumul de demitere a preşedintelui Traian Băsescu din 29 iulie ar fi trebuit validat de Curte. "Este un punct de vedere, dumnealui a adus un astfel de punct de vedere, nu are decât să şi-l susţină, decizia Curţii a fost cea pe care o cunoaşteţi", a răspuns Zegrean.

El a mai declarat că în decizia redactată, care va fi prezentată azi în plenul Curţii, se va vedea ce informaţii au fost luate în considerare atunci când s-a decis invalidarea referendumului.

"O să vedeţi astăzi decizia, vom arăta în amănunt ce am luat în calcul, ce nu am luat în calcul. Ce trebuie să înţelegeţi şi dumneavoastră şi toată ţara asta: nu noi am stabilit rezultatul referendumului, noi am primit rezultatul de la BEC, noi nu avem nici măcar calitatea de a-l stabili. Noi am stabilit că referendumul s-a desfăşurat corect şi am confirmat rezultatul. Deci, nu am stabilit noi rezultatul. Puteam noi să numărăm voturile?", a replicat Zegrean.

El a mai spus că a ţinut cont de prezenţa la vot comunicată de BEC şi care a fost de 46,24%.

Judecătorul CC Ion Predescu a declarat că referendumul trebuia validat întrucât persoanele care au participat la vot au reprezentat mai mult de jumătate din votanţii reali, respectiv jumătate din 14,5 milioane.

"În raport cu populaţia ţării, aplicând cifra care este de 18,3 la sută a minorilor, aproape patru milioane, rămân 17. Din 17 milioane scăzând pe cei care au domiciliu şi reşedinţa legală în străinătate rămân circa 14,5 milioane. Sunt cifre exacte, matematice care m-au determinat să susţin punctul de vedere pe care l-am şi votat", a afirmat Predescu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor