Xi Jinping primit regeşte de saudiţi. Semnează acorduri de zeci de miliarde de dolari. Huawei în prim plan

Xi Jinping primit de prinţul moştenitor saudit în Riad, 8 decembrie 2022
Xi Jinping primit de prinţul moştenitor saudit în Riad, 8 decembrie 2022 (Getty Images)

Liderul chinez Xi Jinping s-a întâlnit joi, în Riad, cu Regele Salman al Arabiei Saudite şi cu prinţul moştenitor Mohammed bin Salman, şi a încheiat acorduri comerciale, economice şi tehnologice de mare anvergură în valoare de zeci de miliarde de dolari, împreună cu promisiuni de extindere a cooperării militare, relatează Zero Hedge.

Printre acordurile comerciale încheiate în valoare de peste 29 de miliarde de dolari, un nume care va provoca uimire la Washington, având în vedere interdicţia generală şi controversa de ani de zile din State, este cel al gigantului hi-tech chinez Huawei.

Potrivit The Wall Street Journal, saudiţii "înfiinţează o regiune de cloud-computing Huawei, construiesc o uzină de producţie de vehicule electrice în Arabia Saudită şi furnizează baterii ecologice cu hidrogen pentru un oraş inteligent futurist pe care prinţul vrea să îl construiască".

Au fost publicate puţine declaraţii oficiale care să detalieze pe deplin procesul discuţiilor şi acordurile comune, deoarece discuţiile cu Xi şi cu principalii săi consilieri au avut loc în întregime în spatele uşilor închise ale palatului.

Din declaraţiile publice ale liderilor a lipsit orice menţiune a aspectelor mai controversate ale unei relaţii care a stârnit îngrijorarea oficialilor americani - cum ar fi vânzările militare avansate, extinderea reţelelor de telecomunicaţii 5G şi 6G şi stabilirea preţului unor vânzări de petrol saudit în yuani, care s-a accelerat în acest an, a mai precizat The Wall Street Journal.

De asemenea, alte domenii de cooperare luate în vizor de cele două ţări sunt dezvoltarea urbană, construcţia de locuinţe, complexele de înaltă tehnologie, precum şi proiectele de sănătate, de mediu şi de construcţii de economisire a energiei, toate legate de Viziunea saudită 2030 şi de iniţiativa "Centura şi Drumul" a Beijingului.

În ceea ce priveşte acest din urmă domeniu, The Wall Street Journal detaliază că "unul dintre acorduri implică o companie saudită de top din domeniul energiei regenerabile, Acwa Power, şi Industrial & Commercial Bank of China Ltd. - cea mai mare bancă comercială din China, care este un participant direct la CIPS, versiunea chineză a SWIFT -, ceea ce indică o aprofundare a cooperării financiare între ţări".

Este de la sine înţeles că summitul chino-saudit are loc pe fondul unor relaţii saudite tensionate cu Washingtonul, în condiţiile în care oficialii saudiţi văd probabil din ce în ce mai mult America ca pe o superputere în declin.

Totodată, în Occident au existat multe comentarii în mass-media cu privire la cât de "fastuoasă" a fost primirea lui Xi în Regat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe