"Vulturii" pe timp de pandemie. La morga Spitalului din Suceava se cere şpagă la ridicarea trupului decedatului

Criza coronavirus loveste Romania
Criza coronavirus loveste Romania (Epoch Times România)

În condiţiile actuale ale crizei generate de pandemia de Covid-19, angajaţii de la morga Spitalului Suceava au înţeles să profite de necazul rudelor decedaţilor şi să le ceară şpagă la ridicarea trupurilor neînsufleţite. Că lucrurile stau astfel o arată mărturiile a trei suceveni, printre care şi un fost poliţist, care au declarat pentru publicaţia Adevărul.ro că au fost obligaţi să plătească „atenţii” de 100 de lei înainte de a-şi lua morţii pentru a-i duce la groapă.

Potrivit sursei citate, cetăţenii îi acuză pe angajaţii de la morgă de lipsă de empatie. În contextul pandemiei de COVID-19, toate persoanele decedate în spital sunt considerate infectate, astfel că rudele îşi iau morţii în sicrie sigilate. Dar, pe lângă durerea cauzată de pierderea unei persoane dragi, sucevenii susţin că trebuie să treacă şi prin umilinţa de a plăti atenţii sau şpăgi la morgă.

Este şi cazul lui Vasile Costeniuc, fost poliţist timp de 25 de ani. Tatăl acestuia avea peste 80 de ani şi a decedat la Spitalul Suceava. Luni, 6 aprilie, fostul poliţist s-a dus la morga unităţii medicale ca să ridice trupul neînsufleţit al părintelui său. Era însoţit de fratele său şi de şoferul unei firme care se ocupă de înmormântări. Poliţistul susţine că şoferul i-a spus să dea 100 de lei pentru că "aşa se face". Banii au fost puşi într-o cutie de la pantofi, „pe care s-a pus repede capacul ca să nu se infecteze”.

„Eram primul venit şi mi s-a spus că sunt primul servit. Acolo ni s-a făcut un scurt instructaj, ce trebuie să facem. Din vorbă în vorbă le-am spus că am lucrat în Poliţie vreo 25 de ani. Mi-au spus că merg să iau mortul. Cât stăteam acolo, eram cu şoferul de la firma de pompe funebre. Şi mi-a spus că ce se întâmplă, nu dăm nimic? L-am întrebat pe şofer şi mi-a spus că trebuie să dau 100 de lei. I-am spus fratelui meu să-mi dea 100 de lei, gândindu-mă că intră în banii de spălat. Vă daţi seama, cu mortul acolo. Scoate o cutie de pantofi neagră şi am pus 100 de lei. M-am dus lângă tata şi m-au întrebat dacă vreau să-i fac o poză ca şi cum mi-ar fi făcut o favoare. I-am făcut o fotografie. Îl bagă în sicriu, înşurubează şi la revedere”, a declarat Vasile Costeniuc.

Printr-o experienţă relativ similară a trecut un alt sucevean, căruia nu doar că i s-a cerut să plătească cei 100 de lei, dar acesta a fost nevoit să insiste şi să se certe cu personalul de la morga pentru a intra în posesia cerceilor, portofelului şi telefonului mamei sale decedate. Articolul complet aici

Parchetul se autosesizează şi deschide dosar de cercetare penală

În cazul angajaţilor de la morga Spitalului Judeţean Suceava acuzaţi că cereau şpagă de la familiile persoanelor decedate, Parchetul s-a autosesizat şi a deschis un dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită.

"Din actul de sesizare rezultă că în perioada martie – aprilie 2020 funcţionari publici din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava au pretins şi primit diferite sume de bani de la membrii de familie ai persoanelor decedate în această perioadă, pretinzând aceste sume pentru 'eforturile' făcute în legătură cu constatarea decesului, îmbălsămarea persoanelor decedate, îmbrăcarea acestora etc., deşi toate aceste servicii intră în atribuţiile de serviciu ale personalului angajat în cadrul instituţiei medicale.

În prezent se efectuează urmărire penală in rem, cu privire la fapte, pentru clarificarea situaţiei de fapt şi pentru stabilirea existenţei răspunderii penale.

Cauza este instrumentată de procurori din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava, împreună cu lucrători operativi din cadrul Ministerului Afacerilor Interne", au transmis procurorii într-un comunicat de presă, potrivit publicatiei suceavalive.ro.


România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne