Voiculescu: Nivelul testării insuficiente mă frustrează încă de când eram în Opoziţie. O problemă sunt şi testele luate de pe Internet

Vlad Voiculescu - gov.ro
Vlad Voiculescu - gov.ro (Epoch Times România)

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a declarat, la postul B1 TV, că a fost frustrat de numărul insuficient de testări anti-Covid încă de pe vremea când se afla în opoziţie. De asemenea, ministrul a susţinut că, în prezent, una dintre problemele cu care se confruntă autorităţile este legată de raportarea corectă a infectărilor şi de faptul că unii români folosesc teste rapide cumpărate de pe internet.

“Nivelul testării e ceva ce pe mine mă frustrează încă de când eram în Opoziţie şi m-am exprimat atunci că nu testăm suficient şi că nivelul din cifre nu e cel real, asta pe de o parte din cauza metodologiei, pe de altă parte din cauza numărului mic de teste”, a precizat Voiculescu.

În ceea ce priveşte definiţia de caz în baza căreia se fac testările, ministrul Sănătăţii a susţinut că este aceeaşi definiţie recomandată de Centrul European pentru Controlul Bolilor.

În plus, Voiculescu a discutat despre măsurile pe care le-a luat în privinţa testării anti-Covid de când a preluat şefia Ministerului Sănătăţii. Una dintre măsuri este introducerea testelor rapide cu antigen.

“Vă spun ce am făcut cred că din a doua zi în care eram la Minister: am schimbat metodologia de testare, în sensul că am introdus testele antigen, testele rapide odată ce am văzut şi recomandarea de la Centrul European pentru Controlul Bolilor care spunea că aceste teste au ajuns la un nivel de calitate comparabil cu cel tip PCR. Asta înseamnă că ne putem baza într-o bună măsură, cel puţin în cazul simptomaticilor, şi sunt deja peste două milioane de teste achiziţionate disponibile, respectiv vor fi în scurt timp disponibile. Unele sunt deja în UPU din spitale şi pot fi folosite”, a explicat şeful de la Sănătate.

Totodată, ministrul Sănătăţii a atras atenţia problemelor privind raportarea cazurilor de infectare, în condiţiile în care unii români folosesc teste rapide achiziţionate de pe Internet şi, în cazul în care ies pozitiv la infecţia cu SARS-cov-2, nu comunică neapărat autorităţilor acest lucru.

“O problemă avem cu raportarea. Aici a fost un oarecare decalaj între Ordinul de Ministru pe care l-am dat şi implementarea în platforma informatică şi reluarea proceselor ar trebui să se modifice la nivelul fiecărui UPU şi spital care trebuie să raporteze şi, pe de altă parte, e comportamentul nostru, al românilor. Mai precis, dacă la început toată lumea se speria de virus şi voia să se ducă să se testeze, acum fiecare avem măcar 2 - 3 - 4 prieteni, cunoştinţe, care au trecut prin virus şi dacă cineva s-a întâmplat să se intersecteze cu aceştia, ceea ce s-ar numi contact, mai degrabă îşi cumpără de pe net testul şi-l face acasă şi mai degrabă rămâne acolo. Ceea ce e greşit şi nu ne ajută în ceea ce priveşte raportarea”, a afirmat Voiculescu.

În acest context, precizăm că, potrivit celor mai recente date furnizate de Grupul de Comunicare Strategică, până la această dată, la nivel naţional, au fost prelucrate 5.449.538 de teste RT-PCR şi 121.305 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 5.801 teste RT-PCR (4.033 în baza definiţiei de caz şi a protocolului medical şi 1.768 la cerere) şi 3.194 de teste rapide antigenice.