Vocile conservatoare de pe Twitter încep să adune masiv urmăritori. Jack Dorsey îl sprijină public pe Musk

Jack Dorsey, CEO-ul Twitter
Jack Dorsey, CEO-ul Twitter (Drew Angerer / Getty Images)

Jack Dorsey, co-fondator şi fost CEO al Twitter, l-a susţinut în mod public pe Elon Musk după ce a devenit evident că acesta va prelua platforma social media, postând un mesaj care începe cu un link către „Everything In Its Right Place” (Totul merge bine) al formaţiei Radiohead.

Consiliul de administraţie Twitter a aprobat, în unanimitate, oferta nesolicitată a CEO-ului Tesla şi SpaceX, în ciuda reacţiilor de polarizare şi a unei schimbări a politicilor de moderare a conţinutului, despre care unii utilizatori susţin că a început deja.

Pe măsură ce preluarea companiei de către Musk continuă, Jack Dorsey şi-a exprimat părerea cu privire la preluarea şi viitorul Twitter cu Musk la cârmă.

„În principiu, nu cred că cineva ar trebui să deţină sau să conducă Twitter”, spunea Dorsey luni seara. „Ar trebui să fie un bun public la nivel de principiu, nu o companie. Fiind, totuşi, o companie, Elon este singura soluţie în care am încredere. Am încredere în misiunea lui de a extinde lumina conştiinţei.”

Dorsey a spus că Twitter a fost întotdeauna „cel mai mare regret al meu”, iar retragerea de pe „Wall Street” a fost „primul pas corect” pentru platforma populară.

Musk a transmis, sâmbătă, că board-ul de administraţie al Twitter nu acţionează în interesul acţionarilor săi şi că membrii consiliului nu vor fi plătiţi dacă preia conducerea. Deşi Dorsey a transmis şi el în trecut că boardul executiv „a fost în mod constant disfuncţia companiei”, postările sale recente sugerează că are unele speranţe că Musk poate construi o echipă de lucru.

„Obiectivul lui Elon de a crea o platformă care este 'de maximă încredere şi incluzivă' este cel potrivit. Acesta este şi scopul lui @paraga şi motivul pentru care l-am ales. Vă mulţumesc amândurora pentru că aţi scos compania dintr-o situaţie imposibilă. Aceasta este calea cea bună... O cred din toată inima”, a postat Dorsey, referindu-se la Parag Agarwal, actualul CEO al Twitter, care a preluat locul lui Dorsey în noiembrie.

Oferta de 44 de miliarde USD a lui Musk a fost iniţial respinsă de Consiliul de administraţie al Twitter. Cu 84,6 milioane de urmăritori pe platformă, Musk a fost unul dintre cei mai mari critici ai Twitter şi a pledat pentru libertatea de exprimare. Musk a promis în mai multe rânduri că va face public algoritmii folosiţi de platformă.

Reformele propuse de Musk la moderarea conţinutului i-au determinat pe mulţi jurnalişti şi comentatori proeminenţi să reacţioneze cu ostilitate faţă de preluare şi să pledeze pentru un exod în masă de pe site.

„Nu sunt sigur că sunt interesat de Twitter dacă Elon Musk îl deţine”, a spus colaboratorul CNN, John W. Dean.

Musk a spus luni, după aprobarea acordului: „Sper ca şi cei mai vehemenţi critici ai mei să rămână pe Twitter, pentru că asta înseamnă libertatea de exprimare”.

Între timp, unii utilizatori cu tendinţe politice conservatoare susţin că şi-au recâştigat adepţi - o evoluţie interesantă care, dacă este adevărată, a urmat imediat după ce Consiliul de administraţie al companiei Twitter a aprobat oferta lui Musk.

"WOW. Adun adepţi în masă pentru prima dată în ultimii ani aici”, a declarat Raheem Kassam, redactor-şef la National Pulse. Kassam are în prezent 381.000 de urmăritori pe Twitter.

"Da. @elonmusk ar trebui să afle ce s-a schimbat astăzi. Înainte pierdusem peste 200.000 în timpul Marii Epurări [campania de cenzură a conservatorilor, n.r.] anul trecut”, a spus fostul director al serviciilor de informaţii naţionale din SUA, Richard Grenell, care are 756.900 de adepţi.