Vlad Voiculescu, mesaj către Firea: "Vin alegerile… şi acum veniţi cu asta? Oare vă este puţin ruşine?"

Vlad Voiculescu
Vlad Voiculescu (Epoch Times România)

Fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu, actualmente unul dintre liderii PLUS şi aspirant la Primăria Capitalei, o critică dur pe Gabriela Firea, după ce aceasta a anunţat că a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru un Spital Metropolitan cu 1000 de paturi care va costa 400 de milioane de euro.

Într-o lungă postare pe Facebook, Voiculescu reaminteşte că PSD a tot promis spitale pe care nu le-a făcut şi critică dur proiectul prezentat de primăriţă, opinând că "Primarul Firea vrea spitale de anii '70, după ce ne dă căldură şi apă caldă ca în anii '80".

"Cine a pregătit proiectul - apropo, vă invit să faceţi publice documentele - pare a fi rămas ancorat în conceptele de organizare a unităţilor spitaliceşti din RSR (şi tot lagărul sovietic) din anii '70-'80", scrie Voiculescu.

Mai mult, proiectului îi lipseşte un document esenţial pentru începerea oricărui demers de acest fel numit Analiză a Necesităţilor, mai adaugă Voiculescu, reamintind că această analiză trebuia făcută împreună cu Ministerul Sănătăţii şi că el i-a propus Gabrielei Firea să facă împreună acest lucru în 2016.

"Au trecut 3 ani şi jumătate… vin alegerile… şi acum veniţi cu asta? Oare vă este puţin ruşine? (...) Faceţi spitale cum a făcut PSD-ul dintotdeauna: din gură, în conferinţe de presă, în campania electorală. Aţi fi putut fi şi aţi fi putut face mult mai mult de atât", afirmă, în aceste condiţii, fostul ministru.

Vlad Voiculescu mai enumeră o serie de carenţe grave ale proiectuului şi îi cere primăriţei să facă public "Studiul de Fezabilitate" despre care spune că este "gata".

Redăm integral postarea lui Vlad Voiculescu:

Stimată doamnă viitor fost primar Firea,

Astăzi v-am văzut din nou în conferinţă de presă. Am înţeles că gata, compania dumneavoastră municipală care face studii de fezabilitate (felicitări!... o inovaţie mondială… în general birourile de arhitectură şi firmele de consultanţă, oricât de mari, au maxim câteva specializări… dumneavoastră aţi creat o companie care face studii de toate felurile, pentru orice, repede şi ieftin… fără să aibă nicio experienţă anterioară în nimic) a produs o serie de documente, o machetă şi un filmuleţ.

Tot astăzi am primit documentele pregătite pentru ceea ce dumneavoastră numiţi Spitalul Metropolitan (nu, nu este vorba despre Spitalul Republican al domnului Dragnea, nici despre Spitalul Municipal al dlui Tudorache de la S1… este altul… pentru că PSD face multe spitale!).

Revenind la documentele primite astăzi, pe care vă invit să le publicaţi în întregime dacă spuneţi că sunt "gata" şi pe care bănuiesc că nu aţi binevoit măcar să aruncaţi o privire: sunt atâtea greşeli acolo, atâtea semne de întrebare, atâtea lucruri puse din burtă fără o minimă fundamentare, încât vă spun sincer că prima reacţie a fost cea de ilaritate. Pur şi simplu de râs. Şi nu vorbesc doar de reacţia mea, dar şi a specialiştilor în sănătate publică şi echipei de arhitecţi specializaţi în construcţia de spitale cu care lucrez. Şi vorbim de oameni foarte serioşi, care ştiu să evalueze asemenea proiecte pentru că au lucrat în ţările vestice exact pe domeniul acesta.

Prima tentaţie a fost să scriu un post în care prima frază să fie “Primarul Firea vrea spitale de anii ‘70, după ce ne dă căldură şi apă caldă că în anii ‘80”.

Dar apoi mi-am dat seama că glumele nu servesc nimănui. Că milioanele de cetăţeni ai Bucureştiului nu sunt vinovaţi cu nimic şi că toate ironiile nu îi vor ajuta cu nimic dacă (şi aici este cel mai mare “dacă”) planul dumneavoastră ar ajunge realitate.

Aşadar o să fiu constructiv.

Punctul 1: Opriţi-vă! Un plan de spital nu înseamnă un pdf cu tot felul de platitudini şi o conferinţă de presă. Am lucrat ca vicepreşedinte al departamentului de finanţări de infrastructură la o bancă dintre cele care susţineau investiţii publice de această magnitudine şi pot să vă asigur că, cu ce aveţi dumneavoastră acolo, nu aţi obţine nici finanţarea unei cişmele publice.

Riscul pe care îl transferaţi asupra bucureştenilor este imens - pentru un proiect care vă aparţine în totalitate - sunteţi client, proiectant, finanţator, emitent al autorizaţiei de construire, cine mai ştie... poate şi constructor. Mâine-poimâine ne mai trântiţi şi vreo Companie Municipală de Investiţii (după modelul CNI via Udrea-Dragnea-Olguţa).

Punctul 2: Sunt 5-6 chestiuni rapide asupra cărora trebuie să vă luaţi timp de gândire. Am să vă sugerez şi nişte idei pe această temă. Repet, în interesul cetăţenilor.

A. Vă lipseşte un document esenţial pentru începerea oricărui demers de acest fel numit Analiză a Necesităţilor. Aceasta trebuie să fie bazată pe numărul total al locuitorilor din zona de influenţă, structura de vârstă, determinarea celor mai frecvente boli pe grup de vârstă, calculul numărului necesar de paturi în funcţie de cazuistică şi durata medie de spitalizare, durata medie a intervenţiilor chirurgicale etc. Orice demers care nu porneşte de la necesităţile pe care doreşte să le rezolve e vânare de vânt şi rezultatul va fi suboptim pentru contribuabili şi pacienţi. Apropo, toate astea ar trebui făcute împreună cu Ministerul Sănătăţii, aşa cum v-am propus în vara lui 2016, dacă vă mai amintiţi întâlnirea noastră - singura. Au trecut 3 ani şi jumătate… vin alegerile… şi acum veniţi cu asta? Oare vă este puţin ruşine?

B. Cine a pregătit proiectul - apropo, vă invit să faceţi publice documentele - pare a fi rămas ancorat în conceptele de organizare a unităţilor spitaliceşti din RSR (şi tot lagărul sovietic) din anii '70-'80. Orice gândire modernă este axată pe concepte precum:- Secţii interdiciplinare de îngrijire redusă, normală, intensivă....; - Creşterea volumului intervenţiilor chirurgicale de zi; - Organizare care să permită tratamentul pacientului în grupuri multidisciplinare de medici, fără că pacientul să fie mutat dintr-o secţie în alta;

C. Lipsa oricărei idei de fluxuri şi căi de acces diferenţiate. Pentru ştiinţa dumneavoastră, chiar dacă „Centrele Medicale” sunt organizate descentralizat, din motive economico - constructive‚ acestea trebuie să dispună de o zonă de „tehnologie avansată”, respectiv un centru de diagnosticare şi tratament, care este accesibil atât pacienţilor spitalizaţi cât şi celor din ambulatoriu, având căi de acces şi fluxuri diferenţiate. Nu este cazul în ceea ce propuneţi dumneavoastră. Iar riscurile de ambuteiaje, de primire întârziată a pacienţilor cu afecţiuni grave ce vor porni de la această chestiune este enorm. Nu ne binecuvântaţi şi aici cu vreo #revolutieintrafic.

D. Organizarea funcţională propusă este fragmentată ceea ce va duce la creşterea timpului de deplasare a pacienţilor, la întârzieri în furnizarea serviciilor, imposibilitatea asigurări conectivităţii interdisciplinare, la utilizarea ineficientă a resurselor şi implicit la creşterea costurilor.

E. Nu respectaţi nici măcar distanţele de siguranţă şi alte prevederi pentru siguranţă la incendiu. Într-un spital. În ceea ce ar trebui să devină cel mai important spital al Bucureştiului. Organizarea între secţiile de Spitalizare Continuă, la fiecare nivel, a unui bloc operator (dedicat fiecărei secţii), este nepotrivită din punct de vedere funcţional. Acest model restrânge/elimină flexibilitatea şi conectivitatea interdiciplinare, ducând la dublari de circulaţii, funcţiuni, servicii.... Iar din punct de vedere constructiv induce costuri suplimentare nejustificate. (Înălţimea minimă de nivel în Centrului de Diagnostic şi Tratament recomandată este de aprox 4.5m iar pentru Spitalizare Continuă, înălţimea este de 3.6m). În plus, această relaţionare transformă clădirea, din p.v. al securităţii la incendiu, dintr-o clădire cu înălţime „normală” într-o „clădire înaltă” şi nu respectă legislaţia în vigoare privind securitatea la incendiu – nu sunt repectate distanţele de evacuare.

F. Subdimensionarea unităţii de primiri urgenţe şi a ambulatorului nu va fi rezolvată de heliport. Sunt interferenţe majore între fluxurile utilizatorilor (pacienţi, vizitatori, personal medical) generate de zonarea şi dimensionarea deficitară a funcţiunilor (unitatea de primiri urgenţe, ambulatorul...sunt subdimensionate). Chiar dacă se justifică într-un fel necesitatea heliportului, relaţia dintre această funcţiune şi Unitatea de Primiri Urgenţe, respectiv Blocul Operator, este inexistentă (exemplu: pacientul este transportat cu elicopterul >aterizează pe clădirea de birouri adiacentă spitalului > coboară la parterul clădirii de birouri >este transferat în UPU (foarte prost organizat-nefuncţional) > trece prin holul principal al spitalului (unde se întâlneşte cu pacienţii celorlalte secţii, aparţinători, studenţi..) > aşteaptă liftul să vadă la ce etaj a fost repartizat pentru intervenţie (nu există un grup de lifturi dedicate blocului operator).

G. Şi aş mai putea continua cu marile carenţe pe care echipa mea de specialişti (care repet, au făcut spitale reale în ţările vestice, nu PDF-uri pe care să le prezinte primarul) le-a identificat:

- Disfuncţii minore în organizarea secţiilor de Spitalizare Continuă.

- Disfuncţii majore în organizarea Secţiei de Obstetrică şi Neonatologie, ATI Neonatologie, Oncologie.

- Organizarea, la nivelului subsolului 1, a fluxurilor de mărfuri este inexistentă.

Punctul 3: Faceţi public "Studiul de Fezabilitate" despre care spuneţi că este "gata". Faceţi publică situaţia avizelor şi autorizaţiilor deja existente şi explicaţi-ne şi nouă, celor care am mai lucrat vreodată la un proiect de construcţie, cum faceţi dumneavoastră să începeţi în martie anul viitor construcţia. Aţi făcut cumva revoluţie şi în avize şi autorizaţii şi ne-a scăpat nouă? Apoi, dacă doriţi, pot să vă ofer alături de echipa mea de specialişti consultanţă gratuită. Repet, în interesul cetăţenilor. Asta şi pentru că nu doresc ca viitorul primar să fie încurcat de producţia dumneavoastră submediocră de PR (ca să fiu elegant) de astăzi.

Aţi avut 4 ani. Patru ani de zile şi resursele celui mai bogat oraş din ţară. Faceţi spitale cum a făcut PSD-ul dintotdeauna: din gură, în conferinţe de presă, în campania electorală. Aţi fi putut fi şi aţi fi putut face mult mai mult de atât.
Cu oarece nervi dar mai ales cu îngrijorare pentru toţi oamenii care chiar au nevoie de un spital nou în oraşul nostru,

Vlad Voiculescu"

Reamintim că Gabriela Firea a anunţat miercuri că a fost finalizat studiul de fezabilitate pentru Spitalul Metropolitan, lucrările urmând să fie demarate din luna martie a anului viitor. Spitalul ar urma să fie construit într-un termen de 3 ani de zile, iar costurile sunt de 400 milioane de euro pentru 1.000 de paturi, informează Mediafax.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne