Visul lui Cioloş: Moţiune de cenzură, un nou Guvern, alegeri anticipate împreună cu localele de anul viitor

Dacian Cioloş
Dacian Cioloş (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP / Getty Images)

Liderul PLUS Dacian Cioloş a afirmat, la Realitatea TV, că mizează pe o prezenţă cât mai mare la vot pentru ca românii să dea un semnal clar actualei puteri că nu mai are legitimitatea necesară să conducă România.

"E important să votăm şi pentru referendum pentru că noi, cel puţin, cerem acest referendum de aproape un an şi jumătate, ziua a fost aleasă foarte bine. Unii spun că e complicat. E relativ simplu: oamenii sunt întrebaţi dacă sunt de acord ca cei care au fost condamnaţi pentru corupţie să nu mai poată fi amnistiaţi şi graţiaţi şi, în al doilea rând, ca Guvernul să nu mai modifice Legile justiţiei prin OUG, ci aceste modificări să aibă loc în Parlament, democratic. De aceea, chiar dacă direct, aceste alegeri nu sunt pentru un nou Parlament, ele vor da cu siguranţă un semnal pentru partidele din Parlament că cetăţenii României vor un alt guvern decât cel condus de PSD-ALDE şi atunci mi s-ar părea firesc să avem o moţiune de cenzură împotriva PSD-ALDE, indiferent ce va decide justiţia, nu are nicio legătură cu cazul lui Liviu Dragnea", a declarat Cioloş, potrivit site-ului informativ al PLUS.

Fostul premier tehnocrat s-a arătat convins că PSD şi ALDE îşi vor pierde legitimitatea în faţa alegătorilor, iar celelalte partide vor vota o moţiune de cenzură şi se vor înţelege pentru un alt Guvern.

"Şi sper eu cât mai repede posibil să ne gândim la alegeri anticipate, pe care să le avem împreună cu alegerile locale, anul viitor. Am câştiga vreo şase luni în felul ăsta pentru români. Am scurta agonia în care trăim în momentul de faţă. Înainte de a vorbi de numele unui premier, partidele care sunt în Parlament, şi USR chiar asta a zis, că primul lucru care ar trebui făcut ar fi să fie discutat un program politic, care să fie susţinut de această nouă majoritate şi apoi să se poată discuta şi de structura Guvernului. Nu cred că numele de viitor premier e o problemă odată ce partidele s-au pus de acord pe un program politic. Aşa aş vedea: moţiune de cenzură imediat după alegeri, o nouă majoritate care să se angajeze în a ţine România pe linia de plutire şi a corecta imediat ce trebuie corectat, organizarea alegerilor prezidenţiale şi apoi organizarea alegerilor anticipate odată cu alegerile locale", a precizat Cioloş.