Viorel Badea: Politicienii trebuie să-şi uite culoarea politică atunci când discută probleme naţionale

Epoch Times România
16.05.2012

Preşedintele Comisiei pentru românii de pretutindeni din Senat, Viorel Badea (PNL), a declarat miercuri, în debutul dezbaterii "200 de ani de la primul rapt al Basarabiei de către Rusia. Impactul lui asupra istoriei românilor", că actorii politici trebuie să uite de culoarea lor politică atunci când discută probleme naţionale.

 

"Comemorăm, nu celebrăm, cum spun alţii, 200 de ani de la primul rapt al Basarabiei de către Imperiul Rus. Smulgerea părţii răsăritene a Moldovei s-a produs contrar prevederilor capitulaţiilor. Dezmembrarea unei formaţiuni statale a poporului român la 1812 s-a produs prin încălcarea abuzivă a unor tratate semnate în acea epocă. Sperăm ca nedreptatea din 1812 să fie cât mai repede reparată. Politicienii români de la Bucureşti, dar şi cei de la Chişinău ar trebui, în problema naţională, să uite de culoare pe care o au şi să îşi aducă aminte, în primul rând, că nu au o culoare, ci au trei culori", a susţinut Badea.

Punctul de vedere al ministrului Justiţiei, Titus Corlăţean, legat de situaţia Republicii Moldova, a fost transmis participanţilor la eveniment de către Cornel Niţescu, care a susţinut că Ministerul Justiţiei îşi propune să sprijine Republica Moldova în obiectivele sale europene.

"Comemorarea celor 200 de ani de la primul rapt al Basarabiei de către Rusia vine la scurt timp de la alegerea unui nou preşedinte al Republicii Moldova, care a anunţat că mandatul său va include un sprijin puternic pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Alegerea noului preşedinte al Republicii Moldova a pus capăt unei crize politice prelungite la Chişinău, precum şi unor dezbateri privind orientarea viitoare a ţării către Est sau Vest. Guvernul de la Bucureşti va continua să sprijine Alianţa pentru Integrare Europeană. (...) Drumul pe care Republica Moldova l-a ales şi la care nu trebuie să renunţe este drumul spre valorile democraţiei, spre libertate, spre integrare europeană, iar România va sprijini Republica Moldova pentru a-şi atinge acest obiectiv european într-un timp cât mai scurt", a precizat acesta, în numele ministrului Justiţiei.

Comemorăm, nu celebrăm, cum spun alţii, 200 de ani de la primul rapt al Basarabiei de către Imperiul Rus. Smulgerea părţii răsăritene a Moldovei s-a produs contrar prevederilor capitulaţiilor. Dezmembrarea unei formaţiuni statale a poporului român la 1812 s-a produs prin încălcarea abuzivă a unor tratate semnate în acea epocă.

De asemenea, şi fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Mircea Druc, a susţinut în cadrul dezbaterii necesitatea ca nedreptăţile istorice să fie îndreptate, iar spaţiului românesc să fie reîntregit.

"Noi n-am avut niciodată, cu tot pesimismul unor colegi, o ambianţă, o conjunctură mai favorabilă pentru idealul nostru naţional", a fost de părere acesta.

La eveniment au mai participat şi ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, deputatul Cătălin Croitoru, preşedintele Federaţiei Naţionale a Românilor de Pretutindeni, Eugen Popescu, profesorul universitar Radu Baltasiu, reprezentanţi ai Departamentului Românilor de Pretutindeni (DRP), precum şi reprezentanţi ai societăţii civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor