Vîlceanu: Punem acum un guvern minoritar şi apoi ne certăm cu USR o lună, două până ne împăcăm şi refacem coaliţia

Dan Vilceanu
Dan Vilceanu (Epoch Times România)

Secretarul general al PNL, Dan Vîlceanu, a afirmat, duminică seara, la Digi24, că liberalii au în continuare dorinţa de a reface coaliţia de guvernare alături de UDMR şi USR dar că, până la începerea negocierilor, propun useriştilor să voteze guvernul minoritar condus de Nicolae Ciucă.

Vîlceanu a justificat demersul spunând că pentru împăcarea dintre PNL şi USR este nevoie de timp, iar ţara are nevoie de un guvern "plin" imediat.

„Important e ca România să aibă un guvern cât mai repede şi am luat toate variantele posibile. Oamenii nu mai ştiu ce să înţeleagă. E ca la nebuni. Am avut o coaliţie funcţională şi ne-am trezit dintr-odată că cineva face o moţiune de cenzură din interiorul coaliţiei şi dă jos guvernul la 12.000 de cazuri pe zi. Acum sunt 20.000 de cazuri pe zi. [...] Toţi am vorbit despre refacerea coaliţiei, însă nu poţi să refaci coaliţia câtă vreme personalizezi fiecare discuţie. Este aproape o obsesie la USR: Cîţu, Cîţu, Cîţu. Nu pot vorbi altceva. Deci, nu poţi să refaci coaliţia până nu depersonalizezi. Ok, am înţeles, USR nu-l mai vrea pe Cîţu. Nicolae Ciucă! Votaţi-l! Şi nici cu Nicolae Ciucă înţeleg că nu e bine, că acum vor în coaliţie. Sincer, nu mai înţelegi”, a declarat Dan Vîlceanu.

Întrebat dacă PNL îşi doreşte cu adevărat refacerea coaliţiei, liderul PNL a replicat: “Evident că o vrem, am vrut-o tot timpul, am spus-o încontinuu. Până acum, USR a spus: Noi vrem să refacem coaliţia, dar fără Cîţu. Dar Cîţu este tot ce contează într-o coaliţie de guvernare?!”

“Absolut că ne dorim refacerea coaliţiei! Nu poate fi altfel decât cu USR şi UDMR. Dar România nu are timp să stea încă două-trei săptămâni pe loc, fără guvern, ca să discutăm noi coaliţii. România are nevoie acum de un guvern. Şi este un prim pas să pui un guvern acum, repede, că ai nevoie de un guvern, şi stăm după aceea şi ne certăm, două, trei săptămâni, o lună, două, până când ne împăcăm şi ne dăm seama că am greşit cu toţii şi rezolvăm problema. Dar nu poţi să stai fără guvern doar ca să ne certăm noi”, a afirmat secretarul general al PNL.

Totodată, Vîlceanu susţine că premierul desemnat Nicolae Ciucă are deocamdată mandatul de a forma un guvern minoritar cu susţinere în parlament, după care se vor relua discuţiile privind refacerea coaliţiei de guvernare, dar cu acelaşi şef al executivului.

„A reface coaliţia îţi trebuie timp. În primul rând, este o problemă de încredere între USR şi PNL în momentul acesta. Şi asta nu se repară până sâmbătă, când trebuie să mergem cu un guvern la Parlament. […] Să ne certăm fără ca oamenii să fie afectaţi, despre asta e vorba. De ce trebuie să sufere toată lumea că avem noi o problemă sau că trebuie să discutăm noi nişte lucruri? Haideţi să punem acest guvern, locul USR este acolo şi nimeni nu-i ia locul, ne împăcăm şi discutăm toate lucrurile pe care trebuie să le discutăm şi când toate lucrurile sunt discutate, poţi să refaci coaliţia. Dar nu poţi să stai pe loc. […] Nimeni nu-şi doreşte o perioadă fragmentată de guvernare, n-ai cum să preferi aşa ceva. Îţi doreşti un guvern care să stea cât mai mult şi care să-şi poată pune în aplicare politicile. Tocmai de aceea vă spun că la momentul la care noi vorbim, avem un mandat de guvern minoritar care nu impietează cu nimic refacerea coaliţiei într-un viitor cât mai apropiat sau mai puţin apropiat, depinde cât de mult sunt lucrurile stricate între USR şi PNL”, a arătat secretarul general al PNL.

Prezentă în studio alături de ministrul demis al Finanţelor, preşedinta Senatului, Anca Dragu, vicepreşedinte USR, a comentat scurt: „N-am înţeles nimic!”.

„N-am înţeles cum anume să începem cu un guvern minoritar şi în primăvară să intre şi USR-ul, vedem, găsim o soluţie, ne mai împăcăm. Un guvern intrat acum poate fi schimbat şi structura politică a guvernului, dacă se schimbă, trebuie să treacă din nou prin Parlament. Deci, nu merge aşa, că mai scot eu unul de la mine, mai pui tu unul de la tine”, a subliniat Dragu.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne